Mindset tijdens het sporten beïnvloedt de prestaties

Als atleet is het niet alleen belangrijk om je lichaam goed te trainen, ook je hersenen hebben invloed op je prestaties. De universiteit in Kent kwam erachter dat je sportprestaties met 4,5% kunnen verminderen als je hoofd niet in de juiste sportmodus zit. Dat schrijft Metronieuws.nl. 
door
Mare
Leestijd 2 min.

Experiment op donkere baan

Samen met sportmerk ASICS voerde de universiteit begin juni het experiment uit in Londen. Samen met drie topatleten werd de Blackout Track gedaan. Tijdens die proef wordt een loper in een nagenoeg donkere omgeving gevolgd door een schijnwerper. Er is geen finish, noch positieve aanmoedigingen.

In totaal liepen de proefpersonen een traject van 5 kilometer. Die afstand werd eerst afgelegd in een normale setting en vervolgens op de Blackout Track. Wat bleek? Sommige sporters deden tot een minuut langer over die baan dan in de gewone setting.

Geest niet te onderschatten

Sportwetenschapper Samuele Marcora voerde het onderzoek uit. “Het verschil dat we zagen tijdens het experiment, is gelijk aan het verschil dat je ziet na een vier weken durende high intensity training-programma”, zegt hij. “Het mentale aspect van sport moet dus niet onderschat worden.”

Met een verschil van 4,5% tussen het normale pad en de Blackout Track weegt het mentale aspect zwaarder door dan de onderzoeksteams hadden verwacht. In sommige gevallen was het verschil bijna 2 minuten.

In de juiste mindset komen

"Naast licht en dus zicht, ontbreekt ook alle andere afleiding: geen muziek, publiek of technische ondersteuning zoals hartslagmeters, horloges en smartphones”, legt sportjournaliste Esther Vliege uit. “Lopers kunnen zich zo volledig concentreren op het hardlopen. Met als uiteindelijke doel in hun flow komen: daar waar de lopers zich het best voelen en op hun best presteren.”

Bron: Metronieuws.nl