Moeder geeft cannabis aan kind om hem van kanker te genezen

De Britse moeder Callie Blackwell heeft cannabis aan haar kankerzieke zoontje Deryn gegeven. Hoewel hij zich in de terminale fase bevond, deed zich een mirakel voor. 
door
Laura.Brusselaers
Leestijd 2 min.

Toen Deryn Blackwell tien jaar oud was, ontdekten dokters dat het jongetje aan leukemie leed. Achttien maanden later werd ook een tweede vorm van kanker vastgesteld, Langerhans celsarcoom. Die is zeer zeldzaam en de jongen was de enige ter wereld die aan beide ziektes tegelijkertijd leed. Deryn werd op de palliatieve zorg geplaatst om er zijn laatste dagen door te brengen.

De tiener zag enorm af. Hij zat onder de zweren, had al zijn haar verloren en was verslaafd geraakt aan de morfine. Na drie mislukte beenmergtransplantaties had de 37-jarige moeder de hoop opgegeven. Daarom besloten de vrouw en haar man Simon dat ze na een vier jaar lange strijd niets meer te verliezen hadden. Uit pure wanhoop dienden ze druppeltjes cannabistinctuur toe aan hun zoon om zijn paniekaanvallen te onderdrukken en zijn pijn te verminderen, zonder toestemming van de dokters. De ouders vonden de kookinstructies online en namen het heft in eigen handen. Het middel kalmeerde de jongen meteen. Een tijdje later begon Deryns situatie zelfs te verbeteren. "Dat was niet wat ik verwachtte", vertelt Callie.

Herstel

De jongen had geen beenmerg meer en zijn immuunsysteem was zo goed als onbestaande. Toch sloeg hij erin om drie zware infecties te overwinnen. Voor de Britse moeder is het geen mirakel. Zijn vooruitgang is volgens haar het gevolg van de cannabis die ze haar zoon toediende. "Ik zeg niet dat cannabis zomaar kanker kan genezen of dat het een mirakeldrug is, maar het heeft Deryn geholpen en dus dringt de vraag zich op of het ook anderen zou kunnen helpen."

Callie schreef een boek over de weg die Deryn heeft afgelegd, 'The boy in 7 billion'. Ze voelde zich verplicht om aan andere ouders die zich in dezelfde situatie bevinden, de waarheid te vertellen en te zeggen dat ze niet in een mirakel geloofde.

Deryn mocht enkele weken na zijn eerste inname van cannabis de afdeling palliatieve zorgen verlaten en ging weer naar school. Vandaag is hij een gelukkige 17-jarige tiener. Hij studeert, heeft een lief en veel vrienden.