"Monsieur Cannibale is racistisch", Efteling weigert voorlopig aanpassingen

De Efteling gaat de omstreden attractie 'Monsieur Cannibale' pas aanpassen als er een "groot onderhoud" op de planning staat. Naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, komt er opnieuw kritiek op sociale media die stelt dat de attractie racistisch is. 
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Een woordvoerster laat weten dat de BlackLivesMatter-protesten en de kritiek geen redenen zijn om de plannen te versnellen. "We hoeven niet vooruit te lopen op het maatschappelijk debat", stelt ze. "De meeste bezoekers snappen echt wel dat het een vrolijke karikatuur is, zoals er meer karikaturen in ons park te vinden zijn. Het is een uitvergroting, niet de wereld zoals hij er echt uitziet."

Pollepel door de neus

De attractie Monsieur Cannibale bestaat uit een groot aantal kookpotten waarin bezoekers kunnen plaatsnemen. Ze draaien vervolgens rondjes om een grote, dikke, bijna naakte, gekleurde man met een pollepel door zijn neus. Kritiek op de attractie was er al eerder en veelvuldig, en dook afgelopen week op sociale media opnieuw op na alle protesten in de VS.

My eight-year-old daughter (!!) took issue with this Dutch amusement park and its egregious racist bullshit. pic.twitter.com/CjAnoSl8S5

— Dan Hassler-Forest (@DanHF) May 31, 2020

De Efteling paste vorig jaar bij een grote renovatie wel al soortgelijke omstreden poppen in de attractie Carnaval Festival aan. "We luisteren zeker naar de maatschappelijke geluiden", gaat de woordvoerster verder. "En we krijgen met enige regelmaat opmerkingen van gasten. We gaan pas nadenken over eventuele veranderingen die passen in de nieuwe tijdgeest als de attractie aan de beurt is voor groot onderhoud."