Morgan Freeman krijgt prestigieuze cultuurprijs

Een Oscar, een Golden Globe, ontelbaar andere prijzen voor zijn acteerprestaties ... De prijzenkast van Morgan Freeman is goed gevuld. Binnenkort komt daar de National Medal of Arts bij, de hoogste culturele bekroning in de Verenigde Staten, bij. Dat heeft het Witte Huis gemeld.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Elk jaar bekroont het Witte Huis 24 personen die een uitzonderlijke bijdrage geleverd hebben aan de Amerikaanse cultuur. De winnaars krijgen de medaille uit handen van de president. In dit geval is het dus de laatste keer dat Barack Obama het kleinood zal overhandigen.

Een van de meest bekende personen die medaille dit jaar zal ontvangen, is ongetwijfeld Morgan Freeman. "Zijn iconische opvoeringen, zowel in films als in het theater, hebben personages van het volledige menselijke spectrum tot leven gebracht, wereldwijd mensen ontroerd en zijn een invloed op tal van jonge artiesten", aldus het Witte Huis over de zoetgevooisde acteur.

De National Medal of Arts werd in het leven geroepen in 1984. Clint Eastwoord, Stephen King, Dolly Parton, Meryl Streep en Bob Dylan zijn maar enkele van de vele beroemde winnaars van het eremetaal.

Naast Freeman zullen onder andere Mel Brooks, Philip Glass en Audra McDonald de National Medal of Arts overhandigd krijgen op 22 september.

AFP / M. Winkelmeyer