Musicalloods Studio 100 - "Als ze dit volgen, dan moeten ze de R2 ook sluiten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Marc Van de Vijver, burgemeester van Beveren, (CD&V) wijst op de gevolgen voor andere evenementen als de Studio 100-musical om veiligheidsredenen niet zou kunnen plaatsvinden in een nog te bouwen hal van Katoen Natie in de Waaslandhaven. Hij wijst ook op de nabije drukke ringweg. Bij entertainmentbedrijf Studio 100 meent alvast dat de musical niet in het gedrang komt. Op de terreinen van Katoen Natie is een gloednieuwe evenementenhal gepland vlak naast onder meer het chemisch bedrijf Lanxess. Studio 100 wil er in 2018 de musical "40-45" spelen, telkens voor honderden toeschouwers. De Vlaamse dienst Veiligheidsrapportering vindt de locatie evenwel niet geschikt, door de aanwezigheid van gevaarlijke Sevesobedrijven.

Burgemeester Marc Van de Vijver verwondert zich over de gang van zaken. "We hebben zelf de plannen gemeld aan de cel. Ze zeiden dat ze er toch wat bezwaren tegen hadden, maar dat ze dat niet op papier zouden zetten. Nu doen ze dat wel en zijn ze er mee naar de pers gestapt, hoewel ze niet gevat zijn", klinkt het.

Volgens de burgemeester is er al een bouwaanvraag voor een loods en staan wettelijke regels een functieafwijking toe voor bijvoorbeeld evenementen. "Er is een schemerzone, maar met wat goede wil is een project toch mogelijk? Ik hoop op gezond verstand. We nemen dit au serieux en kijken naar bijkomende maatregelen."

"Het is ook de bedoeling om de hal zo uit te rusten dat, als er iets zou gebeuren, de mensen er enkele uren kunnen overbruggen. Zo'n loods zou ook voor calamiteiten in de haven kunnen worden gebruikt", meent hij.

Als het toch niet kan, dan heeft de haven veel problemen, zegt Van de Vijver. "De R2 loopt midden door de haven. Tel een keer hoeveel mensen er passeren. Als je dit volgt, moet je die ook gaan sluiten." Hij wijst ook op andere evenementen die dan niet meer zouden kunnen, zoals Havendagen, of evenementen zoals het grote verjaardagsfeest van Katoen Natie of de opening van de Kieldrechtsluis in aanwezigheid van de koning.

Bij Studio 100 klinkt het dat men zich bewust is van het Sevesogebied en de speciale aandacht die dat vereist. "We zijn hierover al geruime tijd in gesprek met alle betrokken instanties en stakeholders. In samenspraak met hen brengen we in kaart wat nodig is om vervolgens alles op een goede manier te realiseren", zegt woordvoerster Jamilee Smith.

Op de vraag of het zich tegen het negatieve advies zal verzetten, klinkt het dat het de wet zal naleven. De musical komt volgens het bedrijf niet in het gedrang.

Bij Katoen Natie was er niemand bereikbaar voor commentaar.

bron: Belga