Muziek op restaurant bepaalt welk gerecht je kiest

Let jij ook nooit op de achtergrondmuziek in een restaurant? Dat doe je in het vervolg beter wel. Het volume van die muziek beïnvloedt namelijk welk gerecht je bestelt. Staat de muziek luid? Dan is de kans groter dat je iets vettigs kiest. Dat heeft Amerikaans onderzoek vastgesteld. 
door
annelies.leys
Leestijd 1 min.

Na een experiment in een café in Stockholm hebben onderzoekers van de University of South Florida ontdekt dat de achtergrondmuziek in een restaurant bepaalt wat je eet. In het café speelden ze verschillende liedjes af op een ander volume. Blijkt nu dat bij luide muziek 20% van de klanten eerder een ongezonde maaltijd uitkoos, dan wanneer de nummers stil werden afgespeeld.

Bewuster kiezen

Muziek heeft een bepaalde invloed op ons lichaam waardoor we andere keuzes maken. Zo krijg je van luide muziek meer stress. Daardoor kies je volgens het onderzoek eerder voor een vettige maaltijd, zoals een hamburger. Stille muziek daarentegen werkt kalmerend. De klant kan zo bewust een gerecht uitkiezen en kiest dan meestal voor een gezond alternatief.