NASA is op zoek naar een ‘maan-wc' en geeft een prijs van 35.000 dollar aan de beste ontwerpen

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA wil in 2024 op missie vertrekken naar de maan en de ruimte. Daarvoor is de organisatie dringend op zoek naar een perfecte wc die op beide locaties kan gebruikt worden door de astronauten. En het agentschap is zelfs bereid om een prijs van 35.000 dollar, ongeveer 31.000 euro, te verdelen onder de drie beste ontwerpen.
door
andries.haesevoets
Leestijd 2 min.

Een toiletbezoek kan al eens deugd doen. Ook voor astronauten zou het fijn zijn als ze op hun gemakje even hun boodschap kunnen doen, maar dat is niet zo eenvoudig als op aarde. Daarom is NASA dringend op zoek naar een geschikte wc die zowel op de maan als in de ruimte perfect kan functioneren. Het Amerikaanse ruimteagentschap heeft er veel geld voor over, want ze zullen 35.000 dollar, ongeveer 31.000 euro, verdelen onder de drie beste ontwerpen. Deze wedstrijd kadert in hun voorbereidingen voor de missie, genaamd ‘Artemis', naar de maan in 2024.

Urine en uitwerpselen mogen niet rondzweven

In de ruimte is er amper zwaartekracht en op de maan is er wel zwaartekracht, maar minder dan op aarde. En toch moet de gezochte wc op beide locaties perfect kunnen functioneren zodat de urine en de uitwerpselen in de pot blijven en niet gaan zweven. Er zijn ook bonuspunten te verdienen voor de wc die ook braaksel kan opvangen zonder dat astronauten hun hoofd in het toilet moeten steken. Het gebruik van kotszakjes blijft uiteraard wel prioritair, want zo ben je zeker dat alles mooi opgesloten in het zakje zit.

Als je je brein aan het werk wil zetten en zin hebt om veel geld te verdienen, kan je je kans wagen door je voor 17 augustus in te schrijven op de website van NASA's Lunar Loo Challenge.