Nederland kreunt onder politieke versnippering

De Nederlanders trekken vandaag naar de stembus. Volgens de peilingen blijft de VVD van minister-president Mark Rutte de grootste partij in de Tweede Kamer, al is een groot deel van de kiezers nog onbeslist.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

In tegenstelling tot in België is er bij onze noorderburen geen stemplicht, waardoor het moeilijk te voorspellen is hoeveel Nederlanders vandaag hun stem zullen uitbrengen.

Bij de vorige verkiezing voor de Tweede Kamer, het equivalent van onze Kamer van Volksvertegenwoordigers, trok drie kwart van de burgers naar het stemhokje. De liberale VVD kwam toen als grootste partij uit de bus, wat volgens de peilingen deze keer opnieuw het geval zal zijn.

De partij van Mark Rutte voelt wel de hete adem van Geert Wilders en diens extreemrechtse PVV. Beide partijen schommelen in de prognoses rond de 15%, wat betekent dat de komende regeringsvorming geen sinecure beloofd te worden.

Om aan de helft van de zetels te komen, zullen waarschijnlijk minstens drie partijen een akkoord moeten sluiten. In 2012 konden de VVD en de sociaal-democratische PvdA nog samen een meerderheid vormen.

Een en ander is het gevolg van de enorme versnippering in het Nederlandse politieke landschap. Maar liefst 28 partijen nemen deel aan de verkiezingen, waarvan er minstens zes de kaap van de 10% zouden ronden.

Aan de rechterzijde lijken de CDA en D66 de meest logische partners voor de VVD, terwijl links vooral hoopt op een goed resultaat voor Jesse Klaver. De jonge, charismatische lijsttrekker van GroenLinks heeft de laatste weken de wind in de zeilen. Nog aan de linkerzijde zou de SP volgens de peilingen groter worden dan de PvdA, waarvoor een grote afstraffing dreigt.

Een coalitie tussen Rutte en Wilders lijkt bij voorbaat alvast uitgesloten. De uittredende minister-president heeft al meermaals benadrukt dat hij nooit met zijn rivaal in een regering zou stappen.

Dat herhaalde hij maandagavond nog eens tijdens een onderling tv-debat, waarin beide politici hun uiterste best deden om de zwevende kiezers alsnog te overtuigen. Bijna 40% van de Nederlanders zou daags voor de verkiezingen nog altijd onbeslist zijn.