Nederlandse Man die zwangere echtgenote vermoordde en daarna huis in brand stak veroordeeld

Een Nederlandse man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar veroordeeld. Op 11 september 2019 stak hij zijn appartement in Haarlem in brand, met een explosie tot gevolg. In de woning werd het levenloze lichaam gevonden van zijn vrouw.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

De rechter in Haarlem volgde de eis van het Openbaar Ministerie om de 46-jarige Bashir K. 20 jaar de gevangenis in te sturen. Volgens K. had zijn vrouw zichzelf om het leven gebracht, maar dat verhaal klopt volgens de rechtbank niet.

Relatieproblemen

K. wurgde zijn vrouw en niet alleen zij, maar ook hun ongeboren kind kwam daardoor om het leven. Het slachtoffer was namelijk zeven maanden zwanger van hun vierde kind op het moment van de feiten. Eerder op de dag zouden de twee ruzie hebben gehad. Niet de eerste keer, want het koppel had al langer relatieproblemen.

Nadat zijn vrouw dood was, stak K. zijn woning in brand met benzine die hij anderhalf uur voor de feiten had gekocht. Het appartementencomplex liep vervolgens grote schade op nadat het vuur een explosie veroorzaakte.

Brandwonden

De verdachte werd niet veel later aangehouden met brandgaten in zijn jas en brandwonden aan zijn handen en voeten. Ook werden in zijn auto benzineresten gevonden. De rechtbank acht het bewezen dat Bashir K. schuldig is, en veroordeelde hem tot 20 jaar gevangenisstraf.

‘Onherstelbaar leed’

Het was de hoogst mogelijke straf voor Bashir K. Hem wordt niet alleen de moord op zijn vrouw ten laste gelegd, maar ook de dood van hun ongeboren kind en brandstichting. Tevens weegt de rechtbank mee dat de andere kinderen van de man ‘onherstelbaar leed’ is aangebracht. De kinderen van destijds 2,6 en 9 “moeten ermee leven dat hun eigen vader hun moeder en ongeboren zusje heeft gedood”.

Bashir K. wilde niet meewerken aan een psychologisch onderzoek en er zijn geen aanwijzingen dat hij tijdens zijn daad minder toerekeningsvatbaar was. Daarom waren er ook geen verzachtende omstandigheden en is de geëiste 20 jaar celstraf ook de straf geworden.