Nederlandse onderzoekers vermoeden dat uitwerpselen diabetes kunnen genezen

Al jaren worden gezonde uitwerpselen gebruikt voor fecestransplantaties. Maar er is nu hoop dat het ook een cruciale rol kan spelen in de strijd tegen diabetes 1.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Onderzoekers van Amsterdam UMC krijgen van het Diabetes Fonds en stichting Diabetes Onderzoek Nederland 1 miljoen euro voor onderzoek naar de rol van darmbacteriën bij diabetes type 1, zo hebben beide organisaties bekendgemaakt. Uit eerder onderzoek bleek dat een fecestransplantatie mogelijk een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen de ziekte.

In de darmen zitten veel bacteriën, gisten en virussen, het zogenoemde microbioom. Dit blijkt een rol te spelen bij de suikerstofwisseling en het immuunsysteem. Mensen met diabetes type 1 hebben een andere samenstelling van het microbioom. Ook hun immuunsysteem in de darmen ziet er anders uit.

Door de neus

Bij een fecestransplantatie krijgen mensen met diabetes type 1 gezonde uitwerpselen van een donor ingebracht. De ontlasting wordt ontdaan van voedingsresten, en gaat in verdunde vorm met een sonde in de neus naar de darmen. Het is pijnloos en de ontvanger ruikt en proeft er niets van.

“Door een poeptransplantatie willen we de functie van de alvleesklier van mensen met diabetes type 1 weer een beetje ‘oppoetsen'”, vertelt onderzoeker Max Nieuwdorp. Hiermee zouden ze een patiënt een stabielere ziekte kunnen geven, met minder glucosepieken en -dalen en daardoor minder diabetescomplicaties. Uiteindelijk kan dit mogelijk leiden tot een nieuwe behandeling, en hopelijk genezing of omkering van diabetes type 1, ook als mensen de ziekte al langer hebben. “Ik ben hier heel erg optimistisch over.”

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight