Nederlandse vrouw overleden na vaccinatie met AstraZeneca

Nederland stopt hun vaccinatie met AstraZeneca bij mensen onder de 60 tijdelijk na vijf meldingen van ernstige bijwerkingen. Een persoon overleed aan de gevolgen daarvan.
door
koen.de.nef
Leestijd 1 min.

Nadat eerder verschillende Europese landen de vaccinatie met AstraZeneca, dat tegenwoordig Vaxzevria heet, tijdelijk opschortten, heeft nu ook Nederland besloten om mensen onder de 60 niet meer te vaccineren met dat vaccin. Directe aanleiding voor de maatregel zijn vijf meldingen van ernstige bijwerkingen bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Het gaat om uitgebreide trombose met een laag aantal bloedplaatjes die telkens 7 tot 10 dagen na de vaccinatie zichtbaar werden. Eén vrouw overleefde de bijwerkingen jammer genoeg niet.

Oorzakelijk verband (nog) niet aangetoond

De gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD) moeten meteen ongeveer 10.000 afspraken voor vaccinaties schrappen. Ook de mensen jonger dan 60 jaar die nu in de rij staan te wachten bij een vaccinatiecentrum, kunnen voorlopig niet ingeënt worden. Een oorzakelijk verband tussen het vaccin van AstraZeneca en de klachten is voor alle duidelijkheid nog niet aangetoond, maar wordt nog onderzocht.

News

meer News

Spotlight

ZOVEEL procent van de Belgen eet minstens vier keer per week vlees

Meer dan de helft van de Belgen (56%) eet minstens vier keer per week vlees, inclusief gevogelte. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de smaak en veelzijdigheid van vlees, de gewoonte om vlees te eten en de voedzaamheid van vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox, uitgevoerd in februari 2023 in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

meer Spotlight