Netflix en Spotify kunnen voortaan mee op reis

Vanaf 1 april zullen abonnees van pakweg Netflix of Spotify hun favoriete televisieseries of muziekalbums niet meer hoeven te missen wanneer ze op reis zijn in een andere lidstaat van de Europese Unie. Dat is het gevolg van nieuwe Europese regels over de portabiliteit van online content.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

«Vanaf 1 april hoef je je favoriete films, televisieseries, sportuitzendingen, spellen en e-boeken waarop je digitaal geabonneerd bent in je thuisland, niet meer te missen als je op reis bent in de Europese Unie», zo luidt het persbericht dat de Europese beleidsmakers de wereld instuurden. De regels gelden in eerste instantie voor betaaldiensten. Aanbieders van gratis inhoud kunnen deelnemen, maar zijn niet verplicht.

De regels zijn bedoeld voor reizen, zakentrips, grensarbeiders en verblijven van enkele maanden in het buitenland, bijvoorbeeld in het kader van een Erasmus-uitwisseling. Het is dus niet mogelijk om even de grens oversteken om een goedkoper abonnement te scoren.

Na de afschaffing van de roamingtarieven vormt de grensoverschrijdende portabiliteit van online content een nieuwe stap in de verwezenlijking van de digitale eenheidsmarkt in Europa. Volgens ramingen zouden minstens 29 miljoen mensen meteen gebruik kunnen maken van grensoverschrijdende portabiliteit. Dat aantal zou tegen 2020 kunnen stijgen 72 miljoen mensen, aldus de Commissie.

News

meer News