Netflix kaapt 44 Emmy’s weg

Zondagavond (lokale tijd) zijn de Emmy Awards, de prestigieuze televisieprijzen, voor de 73ste keer uitgereikt in Los Angeles. Netflix wist de meeste prijzen weg te kapen, met 44 bekroningen in totaal.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Zo haalde de streamingdienst met ‘The Crown’ en ‘The Queen’s Gambit’ voor het eerst Emmy’s binnen in de belangrijke categorieën beste dramaserie en beste miniserie: de series leverden elk maar liefst elf Emmy’s op.

‘The Crown’

‘The Crown’ gaat over het leven van de Britse koningin Elizabeth II. Ze wordt vertolkt door Olivia Colman, die zondag bekroond werd als beste actrice in een dramareeks. Josh O’Connor, die prins Charles speelt, was dan weer de beste acteur. Gillian Anderson, die in de huid kroop van Margaret Thatcher, kreeg het beeldje voor beste vrouwelijke bijrol in een dramaserie mee naar huis. En ook de prijs voor beste mannelijke bijrol in een dramaserie was voor ‘The Crown’. Tobias Menzies kreeg de prijs mee voor zijn vertolking van Prins Philip.

De serie werd eveneens bekroond met de scenario- en regieprijs van de dramaseries.

‘The Queen’s Gambit’

Nog een voltreffer voor Netflix was de reeks ‘The Queen’s Gambit’, dat de Emmy Award won voor beste miniserie. De Netflix-productie vertelt het verhaal van een schaakwonder en was ook genomineerd voor beste scenario voor een miniserie. Die award ging naar Michaela Coel voor haar reeks ‘I May Destroy You’, een reeks over seksueel misbruik. Coel droeg haar prijs op aan alle slachtoffers van seksueel misbruik.

‘Ted Lasso’

In comedy was ‘Ted Lasso’ de grote winnaar. De reeks van Apple TV+, die draait rond een American Footballcoach die een Engelse voetbalclub gaat leiden, werd uitgeroepen tot beste serie in de categorie. Hoofdrolspeler Jason Sudeikis mag zich het komende jaar de beste comedyacteur noemen, terwijl ook de Emmy’s voor zowel de beste mannelijke als vrouwelijke bijrol in een komedieserie naar de reeks gingen. ‘Ted Lasso’ werd in totaal twintig keer genomineerd, een record voor het eerste seizoen van een komedie.

De award voor beste actrice in een miniserie of televisiefilm ging naar Kate Winslet, voor haar rol in de HBO-reeks ‘Mare of Easttown’ en de prijs voor beste acteur in een miniserie of televisiefilm ging dan weer naar Ewan McGregor, voor zijn rol in de Neflix-serie ‘Halston’. ‘RuPaul’s Drag Race’ is het beste wedstrijdprogramma. Daarmee brak de host van het programma een record: nog nooit won een persoon van kleur elf Emmy Awards.