Niet elke dikkerd loopt extra gevaar door coronavirus: "Plaats lichaamsvet bepalend"

Niet iedereen met overgewicht zou moeten vrezen voor ernstigere gevolgen als ze besmet geraken met het coronavirus, leert een nieuw Nederlands onderzoek. Vooral de plaats waar het extra vet zich bevindt, zou de kansen op complicaties beïnvloeden. Zo lijkt buikvet meer risico in te houden dan wat verdikking op de heupen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Na de eerste uitbraken van het coronavirus bleek al snel dat mensen met overgewicht meer kans maken om gehospitaliseerd te worden met ernstige symptomen. Uit een recent Nederlands onderzoek zou blijken dat dat verhoogde risico niet het gevolg is van hun algemene gezondheid, maar verstrekt wordt door het extra vet op specifieke plaatsen. Vooral een dikkere buik is problematisch. Vet op de heupen bijvoorbeeld maakt minder uit. Dat hebben medisch onderzoekers van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in het Nederlandse Rotterdam naar eigen zeggen vastgesteld.

Levensstijl

"De plaats waar het vet zit, is belangrijk voor het risico op een ongunstig verloop bij COVID-19», aldus Cathelijne van Zelst, arts-onderzoeker. Ze volgde met collega's 86 patiënten met COVID-19 vanaf het moment dat ze op de spoedeisende hulp kwamen. Van die groep kregen 31 patiënten ernstige problemen met hun longen.

De onderzoekers bekeken ook andere symptomen van een ongezonde levensstijl, zoals hoge bloeddruk en cholesterol, maar vooral de buikomvang levert volgens hen extra risico op bij COVID. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open Respiratory Research.

News

meer News