Nieuw warmterecord op Antarctica

Op het vasteland van Antarctica is een nieuw officieel warmterecord bereikt. Met 17,5 graden Celsius verbrak de thermometer het vorige record van 15 graden, zo meldde de World Meteorological Organization (WMO) van de Verenigde Naties.
door
Liza
Leestijd 1 min.

Het record werd op 24 maart 2015 gemeten. Dat het jaren duurt voordat de exacte temperatuur wordt bekendgemaakt, is niet ongewoon. Alvorens de data bekend te maken moeten de meteorologische gegevens van de weerstations zeer grondig en precies nagekeken worden.

Het vorige warmterecord van 15 graden Celsius werd op 15 januari 1974 gemeten. Wanneer men het hele zuidpoolgebied in rekening neemt, is het record 19,8 graden Celsius. Dat cijfer is gemeten op het kleine eiland Signy in januari 1982. Signy behoort tot de Zuidelijke Orkney-eilanden. Onder het volledige Antarctische gebied wordt al het land en ijs ten zuiden van 60 graden zuiderbreedte gerekend.

Gevolgen

Onderzoekers maken zich meer en meer zorgen over de ontwikkelingen van het Antarctische gebied. Naast het stijgen van de temperatuur worden ijsvlakten steeds brozer. Plateaus beginnen af te brokkelen en verdwijnen alsmaar meer. Dat heeft grote gevolgen voor de vorm en structuur van Antarctica maar ook voor de stijging van de zeespiegel.