Nieuw-Zeeland wint America's Cup derde keer

door
Belga
Leestijd 1 min.

Emirates Team New Zealand heeft vandaag voor de kust van Bermuda de 35e editie van de America's Cup gewonnen. Het team van stuurman Peter Burling versloeg de Amerikaanse titelverdediger Oracle Team USA met 7-1. De Nieuw-Zeelanders wonnen de befaamde zeilwedstrijd eerder in 1995 en 2000 en namen revanche voor de pijnlijke nederlaag van vier jaar geleden. Toen verspeelden de "Kiwi's" een 1-8 voorsprong en ging Oracle alsnog met de winst aan de haal (9-8). Dit keer was het supersnelle jacht van Nieuw-Zeeland oppermachtig.

De America's Cup werd voor het eerst in 1851 georganiseerd en is de oudste sportcompetitie in de wereld. Er wordt gevaren met hypermoderne boten, die met hoge snelheid over het water "vliegen". Nieuw-Zeeland maakte gebruik van een ingenieus hydraulisch systeem, dat niet met de handen, maar met de voeten werd bediend. Burling, die vorig jaar in Rio olympisch goud veroverde in de 49er-klasse, had daarom onder anderen baanwielrenner Simon van Velthooven aan boord meegenomen. Met zijn 26 jaar is Burling de jongste stuurman op de erelijst van de America's Cup.

De Nieuw-Zeelandse boot was amper bij te houden voor de Amerikanen onder leiding van stuurman Jimmy Spithill, die de "Auld Mug" in 2010 en 2013 binnenhaalde. De manier waarop die laatste zege tot stand kwam, ging de boeken in als één van de grootste comebacks in de sporthistorie.

bron: Belga