Nieuw-Zeelands dorpje verklaart oorlog aan katten

In het Nieuw-Zeelands dorpje Omaui zijn katten binnenkort niet meer welkom. Het gemeentebestuur wil met het verbod de biodiversiteit in de regio beschermen. Kattenliefhebbers reageren verbolgen op het voorstel.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Volgens het plan van Environment Southland zullen baasjes hun kat moeten laten steriliseren of castreren. Daarnaast moeten de beestjes ook gechipt en geregistreerd worden bij de lokale autoriteiten. Dat zijn geen al te strenge maatregelen, maar als je lieve pluizenbol sterft, mag je geen nieuwe kat in huis nemen. Wie nog geen poes heeft, mag er ook geen aanschaffen.

Ali Maede, operationeel manager van Environment Southland, stelt dat de afwezigheid van katten een positieve impact op het milieu zal hebben. Uit camerabeelden blijkt dat de huisdieren de lokale fauna en flora kapot maken. “Katten beschadigen de inheemse planten en doden de lokale reptielen en vogels, zoals de kiwi. Ze tasten de biodiversiteit dus behoorlijk aan”, aldus Maede.

Behandelen als honden

Uiteraard gaan heel wat poezenfanaten niet akkoord met het voorstel. “De buurt zit met een groot ongedierteprobleem, maar dankzij mijn drie katten heb ik er geen last meer van”, zegt inwoonster Nico Jarvis aan Otago Daily Times. “Als ik geen katten meer mag hebben, dan zal het met al dat ongedierte erg ongezond zijn om in mijn huis te wonen.”

“Katten zijn fantastische huisdieren”, zegt dr. Peter Marra, hoofd van het Smithsonian Migratory Bird Centre, aan BBC. “Maar ze zijn wereldwijd jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van miljarden vogels en zoogdieren. Ze zouden buiten niet vrij mogen rondlopen. Het wordt tijd dat we katten gaan behandelen als honden.”