Nieuwe aandoening: angst voor het ‘oude’ normaal

Na meer dan een jaar is er eindelijk perspectief. Sinds een week zijn de terrassen weer open en in september kunnen we ons ‘oude’ leven weer leiden. Het gaat allemaal snel, voor sommigen iets té. De verklaring hiervoor is het ‘grotsyndroom’, de angst voor het ‘oude’ normaal.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Het ‘grotsyndroom’ is een nieuwe benaming die gebruikt wordt voor het gevoel dat mensen hebben om na de coronapandemie hun ‘gewone’ leven weer op te nemen. Wat zijn de oorzaken en wat kan je helpen?

Oorzaken

Mensen zijn gewoon geraakt aan de situatie waarin we ons momenteel bevinden. Weer naar buiten komen, op café gaan, met vrienden afspreken, het zijn allemaal dingen we onszelf opnieuw moeten aanleren.

We zijn nog altijd bang om besmet te raken. Daarnaast zijn we de vele prikkels niet meer gewoon omdat ons leven letterlijk op ‘pauze’ werd gezet. Typische dingen zoals smalltalk, zijn ook moeilijk geworden. We weten vaak niet meer goed hoe we een gesprek met iemand moeten aangaan.

Wat kan helpen?

1) Geef jezelf tijd. Probeer langzaam aan je gewoontes weer op te pikken en ga vooral niet te snel.

2) Probeer je angst zeker niet uit de weg te gaan. Steek het niet weg maar aanvaardt het.

3) Merk je dat iemand in je omgeving met deze gevoelens kampt? Aarzel dan zeker niet om een luisterend oor te zijn voor die persoon. Als je zelf degene bent die met deze gevoelens zit, praat er dan zeker met iemand over.

4) Voel je dat je het niet alleen kan oplossen? Schakel dan op tijd professionele hulp in.