Nieuwe ontwikkeling in Bende Van Nijvel-dossier: ex-gangster klapt uit de biecht

De Brusselse ex-gangster Alain Moussa (70) heeft bij het gerecht nieuwe verklaringen afgelegd over de Bende van Nijvel. «Het waren mijn toenmalige bendeleden De Staerke en Salesse», verklaarde Alain Moussa afgelopen donderdag tegen de politie in Nijvel. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De Bende van Nijvel zaaide van 1982 tot 1985 dood en verderf bij overvallen op supermarkten. Bij de aanslagen van de Bende kwamen 28 mensen om het leven. De daders zijn nooit gevonden, maar lange tijd deden hardnekkige geruchten de ronde dat toenmalige rijkswachters erachter gezeten zouden hebben.

Philippe De Staerke en Dominique Salesse stonden met enkele handlangers in de jaren 80 bekend als de ‘Bende van Baasrode’. De groep spitste zich toe op snelle overvallen op banken, juweliers en postkantoren, waarvoor de leden twintig jaar cel kregen. Ze werden ook lang genoemd als handlangers van de Bende van Nijvel, maar daarvoor werden ze vrijgesproken.

Alain Moussa maakte korte tijd deel uit van de Bende van Baasrode. Hij ontkende altijd dat hij of de anderen iets te maken hebben gehad met de Bende, maar wijzigt nu toch zijn verklaring. «Het waren De Staerke en Salesse. Ik neem geen drugs meer sinds meer dan een jaar. Ik zou nog meer kunnen vertellen. Het kwam allemaal van hogerop», zegt hij op zijn Facebookpagina. De beweringen blijven voor de rest vaag.

«Dronken mythomaan»

Moussa zegt dat hij met deze onthullingen voor eens en altijd «een punt wil zetten achter zijn gangsterloopbaan». De man is sinds zijn verklaring ondergedoken.

Philippe De Staerke reageerde intussen al op de aantijging: «Moussa is een drugsverslaafde en een dronken mythomaan. Ik ben al jaren de zondebok. Ik maak me niet ongerust. Ik ben buiten vervolging gesteld door drie rechtscolleges», klinkt het.

Huiszoekingen

In Ganshoren en Asse zijn deze ochtend twee huiszoekingen uitgevoerd naar aanleiding van de verklaringen van Moussa. «Naar aanleiding van een aantal onthullingen in de pers drongen een aantal verificaties zich op», zegt het federaal parket. «Dinsdagochtend zijn twee huiszoekingen uitgevoerd in Asse en Ganshoren. Daarbij zijn een vuistvuurwapen, verschillende gsm’s en informaticamateriaal in beslag genomen. Twee personen zijn meegenomen voor verhoor.»

Alain Moussa zou één van de twee opgepakte personen zijn, zo melden de Mediahuis-kranten en bevestigen bronnen dichtbij het onderzoek. De tweede man zou Daniel B. zijn.