Nieuwe regels beloven meer spanning in WK Formule 1

In het Australische Melbourne gaat dit weekend het WK van start. Stevenen we opnieuw af op een grote Mercedes-show?
door
Maarten
Leestijd 2 min.

De voorbije drie seizoenen waren voor de neutrale Formule 1-kijker behoorlijk saai. De Zilverpijlen van Mercedes verdeelden de buit in vrijwel alle Grote Prijzen, met wereldtitels voor Lewis Hamilton en Nico Rosberg tot gevolg.

Gelukkig sijpelde bij de Internationale Automobielfederatie (FIA) het besef door dat teveel voorspelbaarheid elke sport kan kapotmaken en dus werden de regels flink door elkaar geschud.

Het valt dus af te wachten of Hamilton en zijn nieuwe Finse ploegmaat Valtteri Bottas ook dit seizoen zo dominant zullen zijn. Op basis van de voorbije wintertesten verwacht je alvast van niet. Op het circuit van Barcelona maakte vooral Ferrari indruk.

Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen klokten de snelste chrono's, wat doet vermoeden dat de fiere Italiaanse Scuderia na een heel wat magere jaren eindelijk opnieuw competitief is. Naast Mercedes en Ferrari zou ook Red Bull (Daniel Ricciardo en Max Verstappen) zich in de debatten moeten mengen.

Voor ons wordt het vooral uitkijken naar de prestaties van Stoffel Vandoorne, de eerste Vlaming die een volledig seizoen mag afwerken in de koningsklasse. De West-Vlaming heeft wel de pech dat McLaren aan het seizoen moet beginnen met een compleet onbetrouwbare wagen.

Vooral de motor van Honda laat het om de haverklap afweten, wat pijnlijk duidelijk werd tijdens de testen. Voor Vandoorne zit er dus niets anders op dan zich te focussen op zijn ploegmaat Fernando Alonso. Beter doen dan de voormalige wereldkampioen is de opdracht, al zal dat waarschijnlijk niet volstaan om mee te dingen naar een overwinning.