Nina Derwael schenkt België aan brug eerste gouden medaille op Olympische Spelen

Nina Derwael heeft zondag op de Olympische Spelen in Tokio de gouden medaille behaald aan de brug met ongelijke leggers. Het is de eerste gouden medaille voor België.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Sunisa Lee, op papier de grote concurrente van Derwael, mocht de spits afbijten maar turnde lang niet haar beste oefening. De Amerikaanse strandde op 14.500 punten. Derwael, als derde aan de beurt, kwam beter voor de dag. De Limburgse maakte enkele kleine schoonheidsfoutjes, maar kreeg 15.200 punten. In de kwalificaties sprokkelde Derwael nog 15.366 punten aan de brug.

De andere turnsters kwamen nadien niet meer in de buurt van de Belgische. De Russin Anastasia Ilyankova (14.833) moest vrede nemen met het zilver. Lee maakte uiteindelijk nog het podium vol.

De tweevoudige wereldkampioene aan de brug werkte al jaren toe naar de Spelen in Japan en mikte in Tokio op niets minder dan goud. De Truiense eindigde donderdag met een totaal van 55.965 punten op de zesde plaats in de allroundfinale. Goud ging daar naar Sunisa Lee (57.433 ptn).