Noord-Koreaanse emoji's steken de draak met Kim Kardashian

Voor een Amerikaanse webdesigner waren de emoji's van Kim Kardashian de druppel die de emmer deed overlopen. Hij had schoon genoeg van de socialite en haar familie en besloot de emoticons te parodiëren. De mosterd daarvoor haalde hij bij een andere bekende Kim.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Ben Gillin, een webdesigner uit Houston, Texas, ontwikkelde een reeks emoji's die hij 'Kimunji' doopte. Centraal daarin staat de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Zijn bedoeling is om te spotten met 'Kimoji', een reeks van meer dan 500 emoticons van Kim Kardashian, haar lichaamsdelen en haar familie.

"Kim Jong-un is natuurlijk een verschrikkelijk persoon, maar wat 'Kimoji' doet met de maatschappij is ook gruwelijk. De inhoud is afgrijselijk. Ik beeld me in dat jonge kinderen ze gebruiken en dat hun verstand zich in dezelfde richting ontwikkelt", zei hij aan BBC.

Toen de sancties van de VN tegen Noord-Korea op hetzelfde moment werden aangekondigd als een update van 'Kimoji', begon Gillin er grapjes over te maken met zijn vrouw. Na vier uurtjes werk had hij een reeks emoji's vervolledigd, die hij nu gratis online deelt. Naast de huidige grote leider zijn ook zijn voorgangers Kim Jong-il en Kim Jong-sung, basketballer Dennis Rodman en prentjes van raketten beschikbaar. Volgens de Amerikaan waren dit de grappige aspecten en zouden de emoticons lang niet zo populair zijn als ze ook werkkampen en hongersnood zouden uitbeelden.

"Ik wil de schendingen van de mensenrechten in Noord-Korea geenszins bagatelliseren. Die zaken zijn erg serieus en worden vaak vergeten. Als mijn grapje ervoor zorgt dat mensen het land serieuzer bekijken, dan heeft het toch een positief effect gehad", aldus Gillin. Voor een Noord-Koreaanse reactie vreest hij niet. Besluiten deed hij door toe te geven dat de woede van Kim Kardashian en manlief Kanye over de emoticons eerder grappig dan eng zou zijn.

Foto: Screenshot / www.kimunji.online