'Nuff Said zorgt voor een mooie culturele mix

‘Nuff Said brengt voorstellingen met comedy, muziek, literatuur en poëzie. Een mix van artiesten staat op de planken en dat lokt een gemengd publiek. De producties zijn binnenkort ook in Brussel te zien.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Mourad Bekkour - Foto Lien Van den Eynde

'Nuff Said is het geesteskind van Mourad Bekkour, een Antwerpenaar in hart en nieren. De man brengt al tien jaar artiesten en publiek samen. Hij bereikt een bonte mengeling en dat was nadrukkelijk zijn bedoeling. «Antwerpen is één van de meest multiculturele steden ter wereld. Al te vaak wordt er in hokjes gedacht en gehandeld, je ziet dikwijls alleen maar bruine of witte mensen. Zo blijf je in getto's ronddraaien. Cultuur is een schitterende manier om mensen uit alle gemeenschappen samen te brengen. Ik startte ‘Nuff Said met het idee dat iedereen een burger is, dat er meer gelijkenissen dan verschillen zijn. 'Nuff Said kan je vertalen als ‘genoeg gezeverd'. Ik woonde tal van debatten over integratie bij waar telkens weer hetzelfde werd herhaald, zonder dat er iets gebeurde. Toen ik bij de VRT-nieuwsdienst werkte, zag ik hoe de berichtgeving vooral gericht was op de blanke middenmoot. Die patronen moeten we doorbreken», zegt Mourad Bekkour.

Foto Nisran Azouaghe

Sterk concept

Mourad Bekkour werkt al jaren bij de stad Antwerpen en sinds kort in de Arenbergschouwburg. Tijdens zijn studentenjaren was hij barman in het Zuiderpershuis, waar hij met veel artiesten in contact kwam. Het stimuleerde hem om voorstellingen bij te wonen. «Er ging een nieuwe wereld voor me open. Comedy, jazz en het gesproken woord vond ik heel boeiend. Daar wou ik iets mee doen, maar ik vond het moeilijk om één genre te kiezen. Ook het maken van video's ligt me. ‘Nuff Said combineert alles. Wie komt voor jazz, ontdekt misschien een stukje poëzie. Of omgekeerd.» Vier kunstenaars uit verschillende disciplines krijgen elk twintig minuten. Voor de muzikale omlijsting staat jazz-funkband BRZZVLL in, Johan Petit presenteert de avond. 'Nuff Said brengt naast lokaal talent ook grote namen, zoals Wim Helsen, Wouter Deprez, Tom Lanoye, Ish Ait Hamou. Ook buitenlanders zoals Ursula Rucker (VS) en Jandino Asporaat (NL) stonden al op de planken. «Dat gaat vooral via mond-tot-mondreclame. We hebben contactpersonen in verschillende landen die artiesten scouten.»

Foto Nisran Azouaghe

Open sfeer

De voorstellingen van 'Nuff Said zijn telkens snel uitverkocht. De vaste stek is Cultuurcentrum Berchem, maar ook in Turnhout, Genk en Gent zijn ze aan het werk. Binnenkort zijn ze in Brussel te zien. «Onze locatie ginds is de foyer van de Beursschouwburg. Dat is prima, want ook daar kunnen we een gemoedelijke sfeer realiseren, typerend voor ons. Iedereen zit dicht bij elkaar, het is gemakkelijk een praatje te slaan. Ook de artiesten zitten in het publiek, tot ze op het podium moeten. Ik ben benieuwd hoe het in de hoofdstad zal zijn. Brussel is immers een bijzondere stad met heel wat gemeenschappen en talen. We organiseren twee voorstellingen als test, als het aanslaat komen er meer.»

Foto Nisran Azouaghe

Documentaire

Vorige zomer was 'Nuff Said in Chicago met huisband BRZZVLL en de Amerikaanse dichter Amir Sulaiman. «Ik wou graag het intercultureel festival ‘Takin' it to the streets' bijwonen. Het bestaat al twintig jaar en lokt duizenden mensen vanuit de hele wereld. We werden uitgenodigd door IMAN, Innercity Muslim Action Network. Het is een socioculturele organisatie die door moslims wordt getrokken en verandering beoogt in het zuiden van Chicago, waar veel sociale problemen zijn. De organisatoren staan ook in voor opleidingen en sociale projecten. Met de slogan ‘The journey to justice just continues' stond het festival dit jaar in het teken van Maarten Luther King die exact 50 jaar geleden een mars organiseerde in Marquette Park. Het festival vond daar plaats. We maakten een documentaire over de uitwisseling met IMAN, de mars, het festival en tien jaar 'Nuff Said. We hadden intussen ook de cd ‘First let's dance' uitgebracht, die lovende kritieken kreeg. Onze documentaire gaat in april in première. Het is het resultaat van een korte, intensieve, maar inspirerende opnameperiode, met een sterk gevoel van betrokkenheid.”

Foto Nisran Azouaghe

Centen

Na tien jaar vrijwilligerswerk slaagde 'Nuff Said erin centen te vinden. «We dienden een subsidiedossier in. Daar werkten we keihard aan, met als positief resultaat dat we nu deeltijdse medewerkers kunnen aanwerven. In principe gaat het om één voltijdse job. Die splitsen we op omdat we expertise nodig hebben op verschillende terreinen. Het is een verademing. Nu kunnen we onze werking uitbreiden en veel meer initiatieven opzetten. Ideeën hebben we genoeg, maar tot nu toe ontbrak de tijd. Ik denk met veel plezier terug aan de voorbije periode. Maar het werd zwaar, vaak zat ik tot in de vroege uurtjes te werken, bijvoorbeeld om de administratie in orde te maken. Intussen heb ik ook een gezin. De leuke reacties van het publiek bezorgden mij en andere vrijwilligers telkens weer energie om er voor te gaan», besluit Mourad Bekkour.

Hilde Pauwels

In onze Metro Diversity-reeks laten we mensen en organisaties aan het woord die zich in en rond Brussel inzetten voor diversiteit. Vandaag is het de beurt aan 'Nuff Said.

WAT?

'Nuff Said brengt wervelende culturele avonden in Antwerpen, Gent, Genk, Turnhout en binnenkort ook in Brussel (2 maart en 6 april). De sfeer is heel open en dat spreekt een breed publiek aan. Initiatiefnemer is Mourad Bekkour.

OPROEP!

Voor de postproductie van de documentaire is 'Nuff Said nog op zoek naar steun. Zet je schouders mee onder het project! Giften zijn welkom op rekeningnummer BE91 7310 1044 7376.

 

News

meer News