OEI. Dit wil je je vagina niet aandoen

Spice Girl Mel B heeft in haar biografie ‘Brutally Honest' toegegeven dat ze haar vagina heeft laten "schrapen" om komaf te maken met alle sporen van haar ex-man, Stephen Belafonte. Haar bekentenis zorgde voor heel wat opschudding. In dit artikel bespreken we enkele populaire vagina-ingrepen en de mogelijke risico's die eraan vasthangen.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 3 min.

"Ze schraapten de binnenkant van mijn vagina en staken er nieuw weefsel in", zei de Britse Mel B in een interview met The Guardian. "Het is iets wat elk slachtoffer van seksueel misbruik zou kunnen doen. Het komt er gewoon op neer dat je jezelf schoon wil schrobben." In haar memoires schreef de zangeres dat haar ex-man haar zowel fysiek als mentaal misbruikt heeft tijdens hun tienjarig huwelijk. In de Amerikaanse podcast 'Table Manners' legde Mel B uit dat de prodecure wat weg heeft van een vaginaverjonging.

Vaginaverjonging

De hype van de vaginaverjoning komt, vanzelfsprekend, overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar celebrities zoals Kim Kardashian vol lof spreken over hun vaginaverjonging, want hun ‘flamoes' was na een behandeling weer helemaal strak. "Wanneer we een vaginaverjonging uitvoeren, verwijderen we de eerste laag van het slijmvlies", zegt de Amerikaanse plastisch chirurg Lina Triana aan Metro World News. "Het is eerder een symbolische procedure, want verder wordt er niets aangepast. We schrapen wat van de vaginawand zodat er nieuwe huid kan groeien die sterker is."

Laserbehandeling

Een laserbehandeling is ook een gekende techniek om een vagina 'weer jonger te maken'. Hierbij werkt een laser in op het weefsel van de vaginale mucosa en stimuleert die de productie van collageen, waardoor het vaginale kanaal zijn oorspronkelijke spanning terugkrijgt. Ook zou het de balans van het slijmvlies herstellen en zou het atrofie tegengaan. Vaginale atrofie is het dunner worden van de vaginawand door gebrek aan oestrogeen. Hierdoor wordt de vagina droog en raakt die soms ontstoken. Het kan bovendien nefast zijn voor je seksleven.

Littekens en brandwonden

Maar de laseringreep zou, volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), kunnen leiden tot incontinentie. Bovendien bestaat de kans groot dat je littekens of brandwonden oploopt en last krijgt van terugkerende pijn. Ook zijn er nog geen wetenschappelijke onderzoeksresultaten bekend over vaginaverjonging. "We nemen als standpunt in dat we het een goede gedachte vinden dat er op een niet hormonale en non-invasieve manier iets kan worden gedaan aan vaginale atrofie, maar het moet zich nog bewijzen", zegt gynaecoloog Dorenda van Dijken aan het Nederlandse magazine Vrouw.

Ook over het vaginaal schrapen zijn de meningen verdeeld. "Vrouwen zouden dit nooit mogen doen", zegt de Britse gynaecoloog Jen Gunter aan The Sun. "Het kan het vaginale ecosysteem aantasten en leiden tot het Humaan Papilloma Virus." De gevolgen van HPV kunnen, naar gelang het type HPV, variëren van genitale wratten tot kankers, zoals baarmoederhalskanker. "Bovendien vervangen de oppervlakkige cellen in je vagina zich om de 4 uur en regenereren de vaginaal epitheelcellen zich om de 96 uur. Als je de fysieke overblijfselen van een vreselijke man wil verwijderen, dan doet je vagina dat allemaal al zelf voor jou, zonder dat daar een gevaarlijke behandeling aan te pas moet komen", aldus Gunter.