Oeps. Je laat meer scheten dan je denkt

Scheetje, prot, windje... Hoe je het ook wil noemen, iedereen doet het. Sommigen proberen het te verbergen (hoewel er zo nu en dan eentje ontsnapt), anderen houden hele protwedstrijden. Onder welke categorie je ook valt: de kans is groot dat je meer scheten laat dan je denkt. 
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

20 per dag

"Nog meer scheten?!", denk je misschien. Is dat wel normaal? Hoeveel zou je als mens eigenlijk gemiddeld moeten protten op een dag? Heel wat, zo blijkt. Elke mens heeft op dagelijkse basis zo'n halve tot anderhalve liter gas in z'n spijsverteringssysteem zitten. Hoeveel je daarvan naar buiten laat, is afhankelijk van persoon tot persoon en moeilijk te meten. Zowel mannen als vrouwen mogen uitgaan van zo'n twintig scheetjes per dag. Ja, dat is veel. En ja, mannen en vrouwen laten even veel scheten. Je denkt wellicht dat je geen twintig keer per dag een scheetje laat, maar ook 's nachts staat je spijsvertering niet stil. Dus terwijl je lekker langs je lief ligt te slapen, ontsnapt er heel wat wind. Gelukkig is de kans groot dat de ander dat niet doorheeft.

Gasproductie

Maar hoe komt al dat gas nu in je lichaam terecht? Er zijn twee mogelijke scenario's. Ofwel 'hap' je als het ware lucht, bijvoorbeeld door op je kauwgom te kauwen of via een rietje te drinken. Ofwel laten de bacteriën in je lichaam boertjes nadat ze je voedsel verteerd hebben. Vooral moeilijk te verteren voedsel zorgt voor extra gas, want die gaan vaak meteen naar je dikke darm en de bacteriën die daar leven, zorgen voor nog meer 'lucht'. Heel wat mensen ondervinden bijvoorbeeld last van FODMAP's. Dat zijn 'Fermenteerbare Oligo-, Di-, Monosachariden And Polyolen', kleine koolhydraten die in grote hoeveelheden in de voeding voorkomen en die door de darmflora vergist kunnen worden. Heb je veel last van winderigheid, probeer dan om je eetpatroon te analyseren en erachter te komen welk voedsel jou winderig maakt. Kom je er maat niet uit, dan kan je altijd terecht bij de huisarts.