'Oma' en 'opa' blijven populairste roepnamen voor grootouders

Oma en opa zijn nog steeds de vaakst voorkomende roepnamen voor grootouders. Dat blijkt uit het derde grootouderonderzoek van de Gezinsbond. De duo's 'moeke en vake', en 'bomma en bompa' moeten steeds vaker de duimen leggen voor creatievere namen.
door
maren.vanhouche
Leestijd 2 min.

De kans is groot dat als je een bezoekje brengt aan je grootouders, je eens langsgaat bij oma en opa. Die benamingen blijven volgens het grootouderonderzoek van de Gezinsbond met stip op nummer een staan in het lijstje van populaire roepnamen.

Opvallend zijn de regionale verschillen die heersen tussen het westen en het centrum van het land. Veel vakes en moekes zul je niet vinden in West- en Oost-Vlaanderen. De bompa's en bomma's blijken dan weer hoofdzakelijk in de provincie Antwerpen te wonen. Daarnaast tekende de bond enkele inventieve alternatieven op: moeti, nanou en mamieke voor grootmoeders, papinoe, nono en apoe voor grootvaders.

Klankbord

Ongeacht hun roepnaam blijven grootouders een belangrijke rol spelen in het leven van hun kleinkinderen. Zo zijn ze een belangrijk klankbord voor de tieners. Tijdens gesprekken luchten jongeren vaak hun hart als het over schoolzaken gaat, maar komen gevoelige onderwerpen zoals alcohol en seksualiteit amper aan bod. "Over de school wordt het meest van gedachten gewisseld, gevolgd door hobby's, gezondheid en de toekomst. De tieners praten ook graag over hun vrienden", verklaart Elke Valgaeren van de Gezinsbond.

Minder afstand tussen generaties

Verder blijkt ook dat de emotionele en psychologische afstand tussen de generaties een stuk kleiner is geworden in vergelijking met vroeger. "De meerderheid van de grootouders vindt het niet moeilijk om zich in te leven in de leefwereld van tieners, slechts 17% vindt dit wel lastig", stelt Valgaeren.

Grootouders surfen ook mee op de digitale golf. Zo zien ze hun oogappels niet enkel in persoon, maar houden ze ook contact via telefoon of sociale media. Maar liefst 78% van de oma's en opa's zegt de voorbije twee weken contact gehad te hebben met hun kleinkinderen via berichtjes of een videogesprek. Vooral Whatsapp blijkt populair. Ongeveer de helft van de grootouders gebruikt de app om in contact te blijven met hun kleinkinderen.