Onderwaterrobot vindt overblijfselen van monster van Loch Ness

Het monster van Loch Ness tart al decennialang de verbeelding. Hoewel het Schotse meer al helemaal werd uitgekamd, trokken onderzoekers er deze week op uit met een intelligente onderwaterrobot. Met behulp van sonartechnologie heeft die de onderwaterwereld in kaart bracht. Tijdens hun zoektocht hebben de onderzoekers de overblijfselen van een filmisch monster gevonden.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Toen de onderzoekers het bovenstaande beeld zagen, waren ze ongetwijfeld even met verstomming geslagen. Het beeld toont immers het silhouet van het befaamde monster van Loch Ness. De vreugde was echter van korte duur, want al gauw bleek dat het wezen eigenlijk een filmattribuut is dat gebruikt werd voor 'The Private Life of Sherlock Holmes", een film uit 1970 met Christopher Lee.

"We hebben een monster gevonden, maar niet datgene dat veel mensen verwachten", verklaart Loch Ness-expert Adrian Shine aan BBC.

"Het model werd gebouwd met een nek en twee bulten en werd in 1969 gefilmd naast een pier. Billy Wilder, de regisseur, wilde de bulten niet en eiste dat ze verwijderd werden. Dat was waarschijnlijk tegen wil en dank van de crew omdat die belangrijk waren voor het drijfvermogen. Nadien gebeurde het onvermijdelijke", aldus Shine.

Het filmattribuut zonk in het meer, waar enkele maanden eerder iemand nog beweerde het monster te hebben gezien. "Gezien de plaats in het meer, de vorm en de afmetingen kunnen we zeker zeggen dat het gaat om het monster uit de film", besluit de expert.

Naast het rekwisiet vond de robot van het Noorse bedrijf Kongsberg ook een gezonken boot die minstens honderd jaar oud is.

Foto: Kongsberg