Ontdek de nieuwste extreme sport in Zuid-Afrika

door
Roald
Leestijd 1 min.

Zuid-Afrika is een land van interessante en extreme tegenstellingen. Het is zowel ontwikkeld als arm, de grondwet is een van de meest vooruitstrevende in de wereld maar het land is nog functioneel gescheiden per klasse. Deze oppositionele structuren kunnen woede wekken in het systeem en om deze emoties te ventileren wagen sommige mensen zich aan extreme sporten.

De skate cultuur heeft zich sterk ontwikkeld de afgelopen jaren in de stedelijke gebieden. Maar het lijkt erop dat een meer extreem en gevaarlijke "sport" zijn eigen subcultuur heeft ontwikkeld.

Staff riding, nauwkeuriger omschreven als trein surfen, geeft de jeugd een verkwikkende adrenaline kick met een riskant kantje en het is een middel van zelfexpressie. Het is duidelijk dat de inzet hoog is. Als je je voet fout plaatst terwijl je op het dak danst van een goederentrein, dan kan dat al gauw je leven kosten.

De makers van deze mini-documentaire beschrijven wat train surfers doen als volgt :

"In een context waar geweld, ongebreidelde armoede, misbruik van alcohol of drugs en aids de maatschappij regeren, is train surfing een vlucht naar sociale verlossing die waarschiinlijk nooit zal komen voor de personages van dit verhaal."