Ontwikkeling van coronavaccin tijdelijk stilgelegd na "onverklaarbare ziekte" van proefpersoon

Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson heeft de tests van hun coronavaccin tijdelijk gepauzeerd nadat een van de proefpersonen een “onverklaarbare ziekte” vertoonde.
door
koen.de.nef
Leestijd 1 min.

Ons land wacht in spanning af op een werkend vaccin tegen het coronavirus. Dat wordt momenteel ontwikkeld door het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en de Universiteit van Oxford en zou rond maart 2021 klaar kunnen zijn.

Neurologische aandoening

Ook Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica in Beerse, ontwikkelt momenteel een coronavaccin. De klinische proeven – die in de derde (en laatste) fase zitten – liggen echter tijdelijk stil omdat een van de proefpersonen ziek geworden is. Naar verluidt gaat het om een “serieuze neurologische aandoening”.

De bewuste proefpersoon wordt nu nauwlettend in het oog gehouden en opgevolgd door een onafhankelijke instantie. Het is niet ongebruikelijk dat dergelijke grote onderzoeken (tijdelijk) worden stilgelegd.

Bijwerkingen

Een maand geleden moesten ook de klinische proeven van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford on hold gezet worden. Een van de proefpersonen ondervond plots “serieuze bijwerkingen”. Na een grondige analyse werden de tests intussen verdergezet.