Ook honden slachtoffer van het coronavirus

Hoewel het coronavirus voor honden en katten onschadelijk is en ze het virus niet kunnen overdragen, lijden ook zij onder de coronacrisis. Er worden immers amper nog asielhonden geadopteerd en heel wat asielen krijgen geen hulp van de overheid.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

Door de coronacrisis moeten heel wat Belgische asielen sluiten en worden adopties on hold gezet. Erkende dierenasielen krijgen financiële steun van de overheid, maar sommige opvangcentra vallen uit de boot. Dat geldt onder meer voor de Vlaamse Fabienne Paques, die twintig jaar geleden in het Zuid-Spaanse Malaga de organisatie Animal Care España (ACE) oprichtte. Door haar inspanningen kregen al meer dan 23.000 honden een nieuwe thuis in België en Nederland.

Handen in het haar

Zij beleeft momenteel een ware nachtmerrie omdat mensen momenteel minder geneigd zijn om honden te adopteren en ze de dieren intussen wel moet voeden en verzorgen. Bovendien heeft ze nog amper hulp van vrijwilligers omdat die vastzitten door de lockdown. “We zitten meer dan ooit met de handen in het haar. De mensen zijn in deze onzekere tijden minder geneigd om hondjes te adopteren, en de honden die al werden gereserveerd, kunnen niet vertrekken naar hun nieuwe baasjes in België of Nederland. Ondertussen moeten we wel 500 honden voeden en verzorgen. Bovendien moeten we dit doen met een beperkt aantal mensen, omdat er geen vrijwilligers mogen komen helpen door de lockdown. En zolang er geen honden vertrekken, kunnen we ook geen nieuwe hondjes uit de dodenstations redden. Ik houd mijn hart vast voor het lot van de dieren die daar nu zitten. Naarmate de weken vorderen, zullen ook steeds meer mensen er hun honden dumpen”, klinkt het.

Onzekere toekomst

Fabienne moet het dus met heel wat minder (financiële) hulp stellen en vreest voor de toekomst van haar organisatie. “Als hondenasiel kunnen we ook geen aanspraak maken op de steun van de Spaanse overheid aan mensen en bedrijven met inkomensverlies. De toekomst van ACE|SHIN is dus momenteel bijzonder onzeker. Om te voorkomen dat de inkomsten van de komende weken stilvallen, hebben een aantal sympathisanten al inzamelacties opgestart. Voorlopig redden we het nog. Maar als deze situatie nog maanden aanhoudt, weet ik het ook niet meer”, besluit ze.

Mocht je je geroepen voelen om te helpen, dan kan je Animal Care España (ACE) contacteren via hun website of hun Facebookpagina.

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight