Ook rugby voortaan Vlaamse topsport

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rugby mag zich voortaan een Vlaamse topsport noemen. De Vlaamse regering heeft rugby vandaag toegevoegd aan de Vlaamse topsporttakkenlijst. Dat betekent meteen dat Rugby Vlaanderen in aanmerking komt voor ondersteuning van zijn topsportwerking. Dat meldt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). Met meer dan vier miljard tv-kijkers moet het wereldkampioenschap rugby enkel de Olympische Spelen en het WK voetbal laten voorgaan qua internationale interesse.

Ook in Vlaanderen zit de sport al een tijdje in de lift. In 2016 telde Vlaanderen ruim 3.600 aangesloten rugbyspelers. Nu rugby ook opnieuw een Olympisch statuut heeft gekregen, wil Rugby Vlaanderen een topsportwerking uitbouwen. Daarom had de rugbyfederatie een aanvraag ingediend om opgenomen te worden als topsport.

Na een positief advies van de stuurgroep topsport stelde Vlaams minister van Sport Philippe Muyters aan de Vlaamse regering voor om op die vraag in te gaan. Minister Muyters: "Onze ploegsporten vinden steeds beter aansluiting bij de internationale top. Ik ben blij dat ook een mooie traditiesport als rugby vandaag de ambitie heeft om verder door te stoten. Onze vrouwenploeg in het rugby sevens laat alvast mooie resultaten optekenen en ook bij de mannen komt er een talentrijke generatie aan. De opname op de topsporttakkenlijst biedt Rugby Vlaanderen alvast een zetje om dat potentieel verder te ontwikkelen."

Door de opname op de topsporttakkenlijst kan Rugby Vlaanderen beroep doen op een subsidie van 15.000 euro voor talentdetectie en verdere ontwikkeling van jonge beloftevolle spelers.

bron: Belga