Oorzaak van haaruitval en grijs haar per ongeluk ontdekt

Wetenschappers weten nu wat haaruitval of grijs haar veroorzaakt. Ze zochten naar een middel tegen kanker, maar hebben onbedoeld de oorzaak van de haarproblemen ontdekt.
door
tsane.effiong
Leestijd 1 min.

Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Texas waren aanvankelijk een zeldzame genetische ziekte aan het bestuderen, die bij muizen tumoren doet groeien op zenuwcellen. Tijdens dat onderzoek ontdekte ze dat een eiwit met de naam KROX20 aan de basis ligt van de ongewenste veranderingen aan het haar. Althans bij de knaagdieren.

Of KROX20 ook bij mensen de dader is van haaruitval en grijs haar moeten de wetenschappers nog verder onderzoeken. "Met deze kennis hopen we in de toekomst een samenstelling te creëren of het nodige gen in te brengen in haarfollikels om deze cosmetische problemen te corrigeren", klinkt het.

Hoe beïnvloedt het haaruitval en grijs worden?

De onderzoekers ontdekte bij de muizen dat als er geen KROX20 aanwezig is haar uitvalt. Tegelijk maakt de eiwit ook haargroei mogelijk door huidcellen om te zetten in haarschachten. Bij dat proces wordt een tweede eiwit geproduceerd, stamcelfactor genaamd. Is dat niet aanwezig in het haar, dan slaan de lokken grijs uit.

News

meer News