Oostenrijkse McDonald's doet nu ook dienst als Amerikaanse mini-ambassade

Wie als Amerikaans staatsburger zijn of haar paspoort verliest in Oostenrijk, kan voortaan bij de lokale McDonalds-vestiging terecht voor hulp. De keten is vanaf vandaag niet enkel een fastfoodrestaurant, maar ook een mini-ambassade.
door
maren.vanhouche
Leestijd 2 min.

In Oostenrijk beperken de taken van Ronald McDonald zich vanaf vandaag niet langer tot het bakken van hamburgers. Elke McDonald's-eettent doet sinds kort ook dienst als een mini-ambassade voor Amerikaanse staatsburgers. In een statement op Facebook heeft de Amerikaanse ambassade van Oostenrijk verklaard dat staatsburgers die hulp nodig hebben terecht kunnen bij de fastfoodketen. "Amerikaanse burgers die zich in Oostenrijk in nood bevinden en de ambassade niet kunnen bereiken, zullen vanaf woensdag 15 mei 2019 geholpen worden in elke Oostenrijkse McDonald's. Het personeel zal hen helpen met het contacteren van de Amerikaanse ambassade voor consulaire diensten zoals een gestolen of verloren paspoort, of reisbijstand", luidt de boodschap op Facebook.

Overeenkomst

De Amerikaanse ambassadeur Trevor Traine en Isabelle Kuster, hoofd van McDonald's Oostenrijk, schudden elkaar de hand. - Facebook / U.S. Embassy Vienna

Op de foto boven de mededeling is te zien hoe de Amerikaanse ambassadeur Trevor Traina en Isabelle Kuster, hoofd van de fastfoodketen in Oostenrijk, de hand schudden. De samenwerking wordt gevierd met een verse kop McCafé-koffie. McDonald's-woordvoerder Wilhelm Baldia liet aan het Britse dagblad Independent weten dat het de Amerikaanse ambassade was die een overeenkomst wilde. "Enerzijds omdat het merk heel herkenbaar is voor Amerikanen en anderzijds omdat er veel McDonald's-restaurants zijn in Oostenrijk", verklaart Baldia. Amerikanen moeten nog steeds naar de ambassade gaan voor belangrijke consulaire diensten, maar kunnen dus op weg geholpen worden door het McDonald's-personeel. De medewerkers worden volop getraind om alle 'burgerzaken' in goede banen te leiden.