Op reis gaan met vriendinnen is goed voor je gezondheid

Een trip maken met je vriendinnen is niet alleen ongelooflijk leuk, het is ook nog eens goed voor je lichaam en geest. Uit onderzoeken blijkt dat goede vrienden je levensduur verlengen en ervoor zorgen dat je vrijgeviger en vriendelijker bent.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

De volgende keer dat je moeder klaagt dat je nu weeral een weekend weg bent met je vriendinnen, zeg haar dan dat het ervoor zorgt dat jullie twee langer van elkaar kunnen genieten. Want een goede vriendengroep verkleint de kans op een vroege dood. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Harvard, dat ook concludeert dat mensen met weinig vrienden meer risico lopen op depressies en cognitieve aftakeling op latere leeftijd. En de voordelen van echte besties stoppen daar niet.

Kom hier dat ik je knuffel

Een hechte vriendengroep verlaagt de kans op hartziekten. Psychologen kunnen zelfs je aantal vrienden bepalen aan de hand van je pijngrens, schrijft de website Health, die heel wat onderzoeken over het onderwerp verzamelde. Een daarvan, uit 2016, concludeerde dat tijd spenderen met je beste maten de productie van het hormoon oxytocine stimuleert. Die stof staat ook bekend als het knuffelhormoon en zorgt ervoor dat je meer vertrouwen hebt in anderen en dat je vrijgeviger en vriendelijker bent.

Een andere studie nam het leven van 350.000 mensen onder de loep. Daarbij viel op dat de testpersonen met weinig sterke sociale connecties 50% meer risico lopen om vroegtijdig te sterven. Bij een onderzoek naar dementie kwam naar boven dat de kans op de ziekte verhoogde naargelang deelnemers zich eenzamer voelde.