Op verkenning in Alpes-de-Haute-Provence

Alpes-de-Haute-Provence, tussen Marseille en Grenoble (lees: tussen de Middellandse Zee en de Alpen) blijft een nobele onbekende. Toch is het Franse departement zeker een ommetje waard voor liefhebbers van sport, natuur, zuiderse smaken en openluchtactiviteiten.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Wandelen en mountainbiken in Val de Durance

Val de Durance ligt in het hart van Alpes-de-Haute-Provence. Het middelgebergte varieert hier van 400 tot 1.400 m, de ideale hoogte voor mountainbikeliefhebbers. Je kan de streek zelfs gaan ontdekken met een elektrische mountainbike. De parcours rond Lac de l'Escale en langs de bekende Napoleonroute zijn geschikt voor alle niveaus. Langs de oevers van het meer en door bosjes rijd je langs de vele boomgaarden in de regio, met appel-, abrikozen- en perzikbomen. En ook amateur-ornithologen kunnen hun hart ophalen, want Val de Durance is een halte voor veel trekvogels. Er nestelen zo'n 150 soorten in dit beschermde gebied. Je kan ze observeren vanuit speciaal aangelegde zones.

De Durance vanuit de lucht

 

Als je het graag wat hogerop zoekt en de regio vanuit de lucht wil bewonderen, kan je aan boord stappen van een ultralight of zweefvliegtuig. Vanop het vliegveld van Saint-Auban kan je de Vallei van de Durance overvliegen, het dorpje Sisteron en zijn citadel, een van de grootste zonnepaneelvelden van Europa of de fameuze Pénitents des Mées. In de verte zie je ook de Mont Ventoux en de besneeuwde Alpentoppen.

Backpacken, fiets- en wandeltochten

Foto J. Armand

Het departement is uitermate geschikt voor wandeltochten. De meest mysterieuze daarvan brengt je naar de top van de Pénitents des Mées. Na een wandeling door het Provençaalse dorpje, waar de huizen gebouwd zijn met keien uit de Durance, bereik je via een klim de top van een echte geologische curiositeit, de Pénitents. Er bestaan veel legendes over deze rotsen van 2,5 km lang, waarvan de hoogste piekt op 114 meter.

Een ongewone familiewandeling is de route van de ‘Pratende Rotsen'. Elke steen langs dit parcours heeft namelijk een verhaal te vertellen. Met de kaart in de hand trek je op ontdekking, terwijl je van de mooie landschappen geniet.

Wie voor geen kleintje vervaard is, kan tot slot op pad langs de Via Ferrata de la Grande Fistoire, in Le Caire. Dit parcours op een berghelling bevat een loopbrug op 300 m hoogte en drie kabelbanen (de langste is 220 m). Een ideaal uitstapje onder vrienden, dat een heleboel onvergetelijke souvenirs oplevert... voor wie durft. Is het je eerste keer? Dan is het aangeraden de trip te doen met een monitor.

Voor dierenliefhebbers

Foto R.V.

Ook wie houdt van de natuur komt hier ruimschoots aan zijn trekken. Naast de vele trek- en roofvogels leven in Alpes-de-Haute-Provence ook tal van grote zoogdieren: everzwijnen en herten, maar ook de wolf is sinds enkele jaren terug in de regio. Er worden zelfs nachtelijke wandelingen georganiseerd om naar hun gehuil te gaan luisteren. Tijdens je wandelingen kruis je ook het pad van de Patou, een waakhond die de kudden bewaakt en beschermt tegen wolven. Deze grote, witte haarballen leven sinds hun geboorte met de schapen en de geiten, en blijven 24u/24 bij ze, in het midden van de kudde. Opgepast: ze zien er misschien schattig uit, maar je kan ze maar beter niet benaderen of proberen aaien.

Tot slot is Bel'Ane een verplichte halte voor elke rechtgeaarde dierenliefhebber. Op deze fokkerij van miniatuurezels in Bellaffaire ontdek je een heleboel verschillende soorten. De boerderij heeft een educatieve missie. Je kan er ook een ezel huren om een tochtje mee te maken. Altijd al van gedroomd om op de foto te gaan met een babyezel? Dan is dit dé place to be!

Praktisch:

Het departement is makkelijk bereikbaar vanuit België. Ryanair heeft directe vluchten van Charleroi naar Marseille Provence. Ook de TGV en Thalys verbinden Brussel met Aix-en-Provence.

Een break onderweg? Op minder dan tien minuten van de afrit van de A51 ligt een klein stukje paradijs. In Peyruis kan je overnachten in Les Grandes Mollières, een voormalig koets­huis uit de 17de eeuw dat gerenoveerd en verbouwd werd tot gastenkamers. Die bieden een vrij basic comfort, maar de plek ademt wel rust en sereniteit uit. Cathy, de vrouw des huizes, ontvangt je met haar uitstekende humeur en heerlijke lokale keuken.