"Opgepakte agent bewijst dat het systeem werkt"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is niet van plan om de medewerkers van de veiligheidsdiensten extra te screenen. Dat de agent is opgepakt die samenwerkte met terreurverdachten, bewijst net dat het huidige systeem werkt, zegt hij.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

De Brusselse politieagent werd maandag opgepakt op verdenking van schending van het beroepsgeheim en corruptie. Hij zou vertrouwelijke informatie doorgespeeld hebben aan mensen die betrokken zijn in een terreurdossier. Volgens de VRT zou de man via Whats App in contact hebben gestaan met Yassine Atar, broer van Oussama Atar en neef van de broers El Bakraoui, die zich opbliezen op 22 maart in Brussel en Zaventem. Het federaal parket geeft daar voorlopig geen commentaar op. Het contact dateerde van voor de aanslagen. Wat er precies in de berichten staat, is niet bekend, maar het was voor de onderzoeksrechter wel voldoende om hem aan te houden.

Volgens La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws werkte de agent als dispatcher bij de politiezone Brussel-Noord. Hij wist waar en wanneer er invallen zouden plaatsvinden en kon dat doorgeven aan de terreurverdachten. Hoe lang de agent al informatie lekte, is voorlopig onduidelijk.

Goede interne controle

"Dit is natuurlijk schrikken, maar de politie is een organisatie van mensen. Daar kunnen ook hier en daar mensen met slechte intenties tussen zitten", reageert Jambon. "Onze veiligheidsdiensten hebben een goede interne controle, waardoor we deze verdachte hebben kunnen vatten."

De binnenlandminister wijst erop dat niet enkel nieuwe rekruten worden gescreend, maar dat er ook procedures zijn om in het oog te houden of het bestaande personeel niet verglijdt richting misdaad. "Dat heeft in dit geval goed gewerkt."