Ophef over interview met activiste: "Alle witte mensen zijn racistisch"

Afgelopen weekend verscheen in De Morgen een interview met Sabrine Ingabire. Daarin deed ze enkele opmerkelijke uitspraken over witte mensen. Onder meer Sammy Mahdi (CD&V) reageerde daar erg scherp op.
door
koen.de.nef
Leestijd 4 min.

In het interview maakt de 24-jarige activiste, journaliste en schrijfster uit Brussel meteen duidelijk dat ze zich nooit helemaal op haar gemak voelt in een omgeving met alleen witte mensen en dat ze dat beu is. "Ik zie dat veel van mijn zwarte activistische vrienden uitgeput zijn. We hebben een soort collectieve burn-out. (…) De recente 'Black Lives Matter'-protesten lijken een coming-of-ageverhaal voor witte mensen. Plots beseffen ze dat racisme bestaat, en belagen ze die ene zwarte vriend die ze kennen met berichtjes. 'Wow, dit is zo erg.' Ze sturen artikels, vragen uitleg, willen verhalen horen over racistische ervaringen. Dat is heel vermoeiend voor ons”, vertelt ze.

Profiteren van wit systeem

Verder in het interview gaat ze daar dieper op in. “Kijk, álle witte mensen zijn racistisch. Gebruik dat nu niet als grote kop boven dit artikel hè. (lacht) Dat is gewoon zo. Jullie maken deel uit en profiteren van een wit systeem. Jullie zullen nooit echt helemaal begrijpen wat racisme is, want jullie zijn er nooit zelf mee geconfronteerd. Maar jullie moeten wel onophoudelijk zo goed mogelijk jullie best blijven doen om deze status quo te doorbreken”, klinkt het.

Vermoeiende mannen

Ingabire maakt ook duidelijk dat ze principieel niet date met witte mannen. “Ik ben op dit moment bewust en gelukkig single, en ik wil ooit heel graag kinderen. Als zwarte vrouw date ik niet met witte mannen. Zo vallen veel mannen af, natuurlijk. Witte mannen zijn erg vermoeiend hoor. De dingen die ik al te horen kreeg: 'Jij bent mooi want je neus is niet zo dik als bij andere zwarte vrouwen.' Zo heb ik tal van verhalen. Voor alle duidelijkheid: ik keur gemengde relaties niet af. Date met wie je wilt. Trouwens, sommige zwarte mannen zijn ook seksistisch, of willen enkel een witte vrouw omdat ze zwarte vrouwen 'moeilijk' en 'hard' vinden. Niet willen daten met bepaalde bevolkingsgroepen omwille van racistische overtuigingen, dat keur ik af. (…) Ik wil bij iemand thuis kunnen komen en me veilig en begrepen voelen. Iemand aan wie ik racisme en seksisme niet moet uitleggen. Ik weet uit ervaring dat dat bij een witte man niet zal lukken, hoe lief en betrokken hij ook is. Hij behoort nu eenmaal tot de groep met de meeste privileges. Bij deze: sorry aan de witte lezers”, knipoogt ze.

Commotie

Haar uitspraken veroorzaakten heel wat opschudding op sociale media. Zo maakte CD&V-kamerlid Sammy Mahdi duidelijk niet opgezet te zijn met sommige uitlatingen. “Zelden zo kwaad geworden na het lezen van een interview. ‘Alle witte mensen zijn racisten'. Zaait evenveel haat als extreemrechts”, schreef hij op Twitter.

Een andere twitteraarster vroeg zich af wat er gebeurd zou zijn als de uitspraken kwamen van een blanke vrouw. “Prima hoor, dat Sabrine Ingabire een voorkeur heeft voor niet-blanke mannen. Maar denk even na hoeveel ophef er zou zijn ontstaan als hier een foto van een blanke vrouw had gestaan met de tekst: ‘ik date niet met zwarte mannen'. Heel veel ophef, waarschijnlijk”, klinkt het.

Te veel focus op bewuste passages

Intussen betreurde ‘De Morgen'-hoofdredacteur Bart Eeckhout dat Ingabire bedreigd en geïntimideerd wordt omwille van sommige uitspraken, maar geeft hij wel toe dat sommige boodschappen ongemakkelijk zijn en te eenzijdig in de kijker werden gezet. “Dag mensen, er ontstaat ophef over het interview dat we deden met Sabrine Ingabire. Als dienstdoend hoofdredacteur ben ik verantwoordelijk voor de publicatie. Omdat zowel Sabrine als de auteurs van het interview bedreigd en geïntimideerd worden, wil ik er wat over kwijt."

"Het interview is volledig nagelezen en goedgekeurd door Sabrine. Dat proces is in goed vertrouwen en met veel redactionele zorg verlopen. Achteraf bekeken zijn de koppen bij het interview in print te eenzijdig gericht op haar uitspraken over ‘witte mensen'. De uitspraken zijn belangwekkend en correct weergegeven, maar de opeenvolging doet onrecht aan de veelzijdigheid van het verhaal. Die kritiek is fair. Dat is, voor alle duidelijkheid, mijn verantwoordelijkheid en ik wil hier uit leren."

"Alle begrip dat sommige boodschappen van Sabrine ongemakkelijk zijn. Dat vind ik persoonlijk ook. Het is voor ons een reden geweest om haar uitvoerig aan het woord te laten. Niet uit sensatiezucht, maar omdat haar stem een plek verdient in het debat. Ik wil vragen om de reacties beschaafd te houden en bedreiging achterwege te laten, ook ten aanzien van mijn collega's, die enkel hun werk gedaan hebben. Dank, einde”, schreef hij op Twitter.

Reactie van Ingabire

Ingabire vond het overigens zelf ook jammer dat er vooral ingezoomd werd op haar uitspraken rond witte mannen. "Blijkbaar gaat al mijn werk over witte mannen en witte mensen? En ik die dacht dat ik focuste op 'blackness' in het algemeen", schrijft ze op Instagram.

Zelden zo kwaad geworden na het lezen van een interview. “Alle witte mensen zijn racisten”. Zaait evenveel haat als extreemrechts. #demorgen pic.twitter.com/5t2Yn6eAZz

— Sammy Mahdi (@SammyMahdi) July 25, 2020

Prima hoor, dat Sabrine Ingabire een voorkeur heeft voor niet-blanke mannen. Maar denk even na hoeveel ophef er zou zijn ontstaan als hier een foto van een blanke vrouw had gestaan met de tekst: “ik date niet met zwarte mannen”. Heel veel ophef, waarschijnlijk. pic.twitter.com/vTWZueo681

— Kim Boon (@KimBoon94) July 24, 2020

Dag mensen, er ontstaat ophef over het interview dat we deden met Sabrine Ingabire. Als dienstdoend hoofdredacteur ben ik verantwoordelijk voor de publicatie. Omdat zowel Sabrine als de auteurs van het interview bedreigd en geïntimideerd worden, wil ik er wat over kwijt. (1/4)

— bart eeckhout (@barteeckhout) July 26, 2020