'Opvoedende tik' is vanaf nu verboden in Schotland

Wie zijn kinderen in Schotland vanaf nu nog een 'educatieve tik' geeft, kan daarvoor gestraft worden. Schotland is daarmee de eerste regio in Groot-Brittannië waar het strafbaar wordt om kinderen te slaan. Wales volgt vermoedelijk in 2022 met een zelfde verbod. 
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

Kinderen hebben onder de nieuwe Schotse regels dezelfde bescherming als volwassenen. In de rest van Groot-Brittannië mogen kinderen wel nog een tik krijgen als het een "redelijke straf" is, staat in de Kinderwet van 2004. Wat redelijk is moet daarbij van geval tot geval worden bekeken. Het is geen vrijbrief voor mishandeling waaruit lichamelijk letsel voortvloeit.

Ouderwets

De Schotse minister van Kinderzaken Maree Todd is het daar volstrekt niet mee eens. "Deze ouderwetse verdediging heeft geen plaats in het moderne Schotland. Het is nooit redelijk een kind te slaan. Ik ben heel blij dat Schotland de eerste regio in Groot-Brittannië is waar wettelijk is vastgelegd dat kinderen, zonder uitzonderingen, dezelfde bescherming hebben tegen geweld als volwassenen."

News

meer News

Spotlight

Inflatie weer licht gestegen in maart: deze producten werden duurder

De inflatie is in maart na enkele maanden van daling opnieuw gestegen in ons land. Het gaat om een lichte stijging tot 6,67% tegenover 6,62% in februari. Dat meldt statistiekbureau Statbel. Onder meer voeding en elektriciteit werden duurder, terwijl aardgas verder in prijs daalde.

meer Spotlight