Opwarming van de aarde maakt van grizzlyberen vegetariërs

Grizzlyberen in Alaska verkiezen steeds vaker vlierbessen boven een zalm. Omdat de bessen door de opwarming van de aarde vroeger rijp zijn, moeten een dieren een keuze tussen de twee maken.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Normaal gezien stortten de beren zich in het begin van de zomer op de talloze zalmen die zich een weg banen door de rivieren van het Kodiak Island in Alaska. Maar de laatste jaren zijn er steeds minder grizzly's te bespeuren op de oevers. Dat is omdat ze hoger in de heuvels vlierbessen zitten te verorberen.

Bessen maken sneller dik

De bessen zijn normaal gezien pas op het einde van de zomer rijp. Zo vormden ze vroeger het perfecte dessert voor het zalmbuffet van de dieren. Maar door de opwarming van de aarde zijn de vlierbessen elk decennium tweeënhalve dag vroeger etensklaar. Daarom worden de grizzlyberen steeds vaker voor een keuze gesteld, meldt The Telegraph.

Hun voorkeur gaat duidelijk uit naar de vruchten. Die bevatten minder proteïne, waardoor de beren minder energie nodig hebben om ze af te breken. Daarom stijgt hun gewicht sneller, wat handig is in de voorbereiding op hun winterslaap.

Bodem is ondervoed

Hoewel de gewijzigde focus van de beren goed is voor de zalmen, waarvan vroeger 75% opgepeuzeld werd, leidt het ecosysteem onder de wijziging. Vroeger lieten de beren heel wat karkassen van de vissen achter op de oevers. Die bevruchtten op hun beurt de grond, wat dus nu niet meer gebeurd.

"Het is zoals kiezen tussen ontbijt en lunch die tegelijktertijd geserveerd worden", zegt William Deacy, een bioloog aan de universiteit van Oregon State. "Je kan maar een beperkte hoeveelheid eten per keer."