Orkaan Debbie raast met 263 km/uur over Queensland

De orkaan Debbie heeft lelijk huisgehouden in de Australische staat Queensland. De windsnelheden liepen op tot 263 kilometer per uur.
door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan 25.000 mensen werden geëvacueerd. Bomen werden uitgerukt en daken kwamen los. Vierhonderd scholen en twee luchthavens bleven gesloten en het rampenplan was van kracht. Aan inwoners werd gevraagd om hun woning gedurende twaalf uur niet te verlaten. Verwacht wordt dat de storm pas vanmiddag in kracht zal beginnen afnemen.

Eilanden

De eilanden voor de kust van Queensland vingen de eerste klappen op. De overheid vreesde dat de storm de eilanden zou bereiken tijdens vloed met overstromingen en vloedgolven tot gevolg. De kracht van Debbie nam maandagnacht echter af, zodat de storm iets minder hevig aan land kwam. Ze zwakte af tot categorie twee en verloor nadien steeds meer aan kracht.

Gewond

Minstens een persoon raakte zwaargewond, maar het exacte aantal slachtoffers was gisteren nog niet bekend omdat de storm nog niet gaan liggen was. De hulpdiensten kregen al honderden oproepen, maar konden daar nog geen gehoor aan geven door het gevaarlijke noodweer. De premier van Queensland, Annastacia Palaszczuk, liet al weten dat ze zich voorbereidt op het moment waarop duidelijk wordt hoe groot de impact van de storm op Queensland is. De Australische federale regering liet weten dat ze hulp stuurt naar de getroffen staat, bestaande uit militairen, helikopters en vliegtuigen.

Palaszczuk vergeleek de storm met cycloon Yasi die in 2011 voor 979 miljoen euro schade aanrichtte.