OS 2018 - Bobsleester Nadezhda Sergeeva verlaat Spelen zonder B-staal

door
Belga
Leestijd 2 min.

De op doping betrapte Russische bobsleester Nadezhda Sergeeva heeft het olympisch dorp op de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang inmiddels verlaten zonder het B-staal van de dopingtest te openen, zo maakte het Russische nieuwsagentschap TASS zaterdag bekend. De dertigjarige Sergeeva eindigde samen met Anastasia Kocherzhova op de twaalfde plaats in de tweemansbob, één plaats boven An Vannieuwenhuyse en Sophie Vercruyssen. Elfje Willemsen en Sara Aerts werden elfde. In een dopingtest van 18 februari, twee dagen voor de eerste runs in Pyeongchang, werden sporen van niet toegelaten hartmedicatie aangetroffen.

In een statement van het OAR-team (Olympic Athletes from Russia) werd melding gemaakt van trimetazidine, een middel om hartbeklemming te voorkomen. Vijf dagen voor haar positieve test bleek Sergeeva nog clean bij een test buiten competitie. Twee jaar geleden testte Sergeeva positief op meldonium. Ze werd echter niet gesanctioneerd nadat bleek dat het middel enkele maanden in het lichaam kan achterblijven. Meldonium staat pas sinds januari 2016 op de verboden lijst.

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) is verantwoordelijk voor het opleggen van sancties voor inbreuken begaan tijdens de Spelen. De instantie, die zijn zetel heeft in het Zwitserse Lausanne, is daarvoor tijdelijk overgebracht naar Pyeongchang. Als het TAS de uitslag van de Russinnen annuleert, schuiven Vannieuwenhuyse en Vercruyssen een plaats op in de uitslag.

Sergeeva is al het tweede lid van het OAR-team dat tegen de dopinglamp is gelopen in Pyeongchang. Eerder moest curlingspeler Alexander Krushelnitsky, bij wie sporen van meldonium werden aangetroffen, zijn bronzen medaille inleveren.

bron: Belga