Parijs krijgt drijvende fitness

Een Italiaans designbureau heeft een drijvende gym ontworpen. De fitness zal de Seine afvaren en biedt de Parijzenaars een knap uitzicht op de Franse hoofdstad.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Een nieuw jaar betekent ook nieuwe voornemens, zoals meer sporten. En voor de inwoners van Parijs kan die bezigheid in de toekomst een pak interessanter worden. De innovatieve studio Carlo Ratti Associati is van plan een varende fitness te bouwen. De ‘Paris Navigating Gym' is 20 meter lang en laat zo'n 45 mensen zich in het zweet werken.

Menselijke energie

Aan boord staan verschillende toestellen als hometrainers. Door te trappen kunnen de mensen de gym laten varen. Als er niet genoeg sporters zijn, beweegt de bijzondere boot zich voort dankzij groene energie, afkomstig van de zonnepanelen op het dak.

Foto Carlo Ratti Associati

"Dit project is een perfect voorbeeld van het potentieel van menselijke energie", vertelt oprichter Carlo Ratti uit aan Designboom. "Het is fascinerend om te zien hoe de energie van een work-out een boot vooruit kan stuwen."

Met de Paris Navigating Gym wil Ratti mensen niet alleen aansporen om meer te sporten, maar ook aantonen dat er oplossingen zijn voor het nakende tekort aan infrastructuur in de Franse hoofdstad. Het vaartuig is bovendien een knap staaltje technisch vernuft. Augmented-realityschermen voorzien de sporters van heel wat informatie. Ze kunnen onder meer hun data en sportieve verwezenlijkingen in de gaten houden en zien hoe het staat met de milieuvervuiling in Parijs.

Foto Carlo Ratti Associati

Om de fitness te creëren, werkt Ratti samen met Terreform ONE en Technogym, een fabrikant van fitnesstoestellen. Binnen anderhalf jaar moet de boot klaar zijn om op de Seine te dobberen.