Parijse Notre-Dame ontkomt aan het ergste, maar schade is immens

De brand in de Notre-Dame in Parijs is onder controle en de brandweer is er na urenlang blussen in geslaagd om het vuur deels te doven. Dat heeft de Parijse brandweer in de nacht van maandag op dinsdag gemeld. De spuitgasten konden echter niet verhinderen dat de vlammen een groot deel van het iconische bouwwerk in de as legden.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

De exacte omvang van de schade is nog niet bekend, maar duidelijk is wel dat het monument er erg aan toe is. Zo is onder andere de torenspits ingestort en ging het grootste gedeelte van het dakgeraamte in vlammen op. De structuur en twee torens van het gebouw zouden echter gevrijwaard zijn. De heropbouw zal sowieso "decennia" in beslag nemen. Dat heeft Eric Fischer, directeur van de Fondation de l'OEuvre Notre-Dame, gezegd in een interview met het Franse persagentschap AFP.

Ongeluk

De Franse autoriteiten gaan inmiddels uit van een accidentele oorzaak van de brand en het gerecht ondervraagt momenteel de arbeiders die sinds enkele maanden werken uitvoerden in de kathedraal. In Parijs zijn de speurders in de nacht van maandag op dinsdag gestart met het verzamelen van de getuigenissen van de arbeiders die aan de slag waren op de werf van de Notre-Dame. Dat heeft het parket van Parijs gemeld. De brand in de kathedraal brak kort voor 19 uur uit op het dak van het iconische gebouw. Het lijkt erop dat het vuur ontstond aan de steigers die op het dak van de kathedraal waren geïnstalleerd. Er waren al enkele maanden werken bezig aan het monumentale bouwwerk. Er is een onderzoek geopend wegens "onopzettelijke vernieling door brand".

100 miljoen

De investeringsmaatschappij Artemis van de Franse familie Pinault gaat 100 miljoen euro vrijmaken voor de heropbouw. Dat heeft de Franse zakenman François-Henri Pinault in een communiqué aangekondigd. "Deze tragedie treft alle Fransen, en niet enkel degenen die gehecht zijn aan de spirituele waarden. Geconfronteerd met een dergelijk drama is het ieders wens om deze parel van ons erfgoed zo snel mogelijk nieuw leven in te blazen", schrijft de voorzitter van de familiale holding en de luxegroep Kering. "Mijn vader (François Pinault, nvdr) en ikzelf hebben besloten om met onmiddellijke ingang via de fondsen van Artemis een bedrag van 100 miljoen euro te deblokkeren om bij te dragen aan de inspanningen die voor de volledige heropbouw van de Notre-Dame nodig zijn", klinkt het nog.

Vaticaan

Het Vaticaan reageert met "ongeloof en verdriet" op de zware brand die de beroemde kathedraal deels in de as heeft gelegd. De kathedraal is een "symbool van het christendom, in Frankrijk en in de rest van de wereld", luidde het. "We uiten onze verbondenheid met de Franse katholieken en met de Parijse bevolking. We bidden voor de brandweer en voor al degenen die hun uiterste best doen om deze dramatische situatie het hoofd te bieden", verklaarde het Vaticaan in een communiqué.