Paus Franciscus geeft zijn zegen voor geregistreerd partnerschap homokoppels

Paus Franciscus heeft voor het eerst als hoofd van de katholieke kerk zijn steun betuigd aan een samenlevingscontract voor homoseksuele koppels. Dat gebeurde tijdens een interview voor de documentaire 'Francesco', die woensdag in première ging op het filmfestival van Rome.
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

"Homoseksuelen hebben het recht om in een gezin te leven. Ze zijn ook kinderen van God", zo sprak paus Franciscus woensdag op het filmfestival van Rome. Als aartsbisschop van Buenos Aires toonde Franciscus zich al voorstander van een soort burgerlijk samenlevingscontract voor homokoppels als alternatief voor het homohuwelijk. Als paus deed hij dat echter nog nooit - tot nu.

“Niemand zou uit een familie gezet mogen worden of een ongelukkig leven mogen leiden”, zei de paus in de documentaire 'Francesco' van regisseur Jevgeni Afinejevski. “We moeten geregistreerd partnerschap invoeren. Zo zijn hun rechten beschermd.”

Afwijking

Met zijn opvattingen stelt de paus zich toleranter op dan de traditionele positie van de katholieke kerk, die homoseksualiteit als 'een afwijking' ziet. “De Kerk vindt dat respect voor holebi's op geen enkele manier kan leiden tot het goedkeuren van homoseksueel gedrag of het wettelijk erkennen van homoseksuele verbintenissen”, stelde de Congregatie voor de Geloofsleer in 2003. De congregatie werd toen geleid door kardinaal Ratzinger, die later paus Benedictus XVI zou worden.

Samenlevingscontract

Geregistreerd partnerschap is een wettelijke erkenning van een relatie tussen personen. Dit type samenlevingscontract wordt soms ingevoerd door landen die het huwelijk als instituut niet openstellen voor homoseksuelen. Italië introduceerde in 2016 als laatste land van de Europese Unie het geregistreerd partnerschap voor koppels van hetzelfde geslacht. Het homohuwelijk is er niet gelegaliseerd.