Pendelaar Eva: "Opera is de perfecte combinatie van visuele en muzikale schoonheid"

Elke week grijpt Metro een pendelaar bij de kraag voor een kort gesprek. Achter elke anonieme reiziger schuilt immers een verrassende persoonlijkheid. Deze week is het de beurt aan Eva Van Ootegem, een 27-jarige marketingmanager. 
door
marketing
Leestijd 2 min.

ZICHT

In mijn werk, het promoten van boeken, merk ik hoe belangrijk het is dat iets er goed uitziet. Een mooie kaft rond een boek maakt zo'n groot verschil. Dat vind ik als lezer ook belangrijk. Als een vertaalde roman een lelijke cover heeft, dan ga ik zeker kijken of de oorspronkelijke versie geen mooiere kaft heeft, zodat ik die kan lezen.

GEHOOR

Opera is voor mij de perfecte combinatie van visuele en muzikale schoonheid. Mijn ouders zijn grote fans van klassieke muziek en ik kreeg die microbe al vroeg mee van hen. Ik weet nog hoe ik in het eerste leerjaar ooit thuis kwam na school en helemaal in shock was dat de meeste kinderen niet wisten wie Beethoven was. (lacht)

SMAAK

Voor mijn trouwfeest in juli hebben we veel nagedacht over het menu. Ik vind het belangrijker dat zoveel mogelijk mensen het lekker vinden, dan dat het ons persoonlijk lievelingseten is. Lekker eten geeft zo'n gezellig gevoel en het helpt echt de sfeer te zetten.

GEUR

Geuren zijn als muziek, ze kunnen rechtstreeks een herinnering oproepen. De reukzin is volgens mij het meest nostalgische zintuig en daar hou ik wel van. Twee heerlijke geuren die me aan vakantie doen denken zijn die van zonnecrème en barbecue. Ik word er meteen rustig van en ze kunnen mijn stemming helemaal veranderen. Het parfum van mijn mama is nog zo'n geur die ik onmiddellijk herken en die beelden oproept van toen ik vroeger als kind toekeek hoe ze zich opmaakte om naar een feest te gaan.

TAST

Ik ben niet zo lichamelijk. In het middelbaar moest ik tijdens een scène in het schooltoneel een knuffel geven aan een jongen uit mijn klas. De leraar riep tijdens de repetities altijd “Eiffeltoren!” naar ons, omdat we onze voeten zo ver mogelijk uit elkaar hielden. Aan de andere kant proberen mijn vriend en ik ‘s avonds zo vaak mogelijk op hetzelfde moment te gaan slapen om dan nog even dicht tegen elkaar aan te kruipen. Dat vind ik heel belangrijk.

ZESDE ZINTUIG

Ik heb een sterk empathisch vermogen. Ik ben iemand die heel snel begint te wenen bij films, boeken en zelfs bij theaterstukken. Het laatste boek waarbij ik geweend heb, is dat wat ik nu aan het lezen ben: ‘Vanuit hier zie je alles', van Mariana Leky. Zo'n boek heeft op mij een soort zuiverend effect. Het doet deugd om me erin te verliezen. Maar na het uitlezen, is het ook mooi afgesloten. Alleen bij de dood van Perkamentus in de Harry Potter-reeks, heb ik een rouwperiode van zo'n twee weken doorgemaakt. (lacht)

Tekst: Pieter Lantsoght

Foto: Janne Vanhemmens