Perisic knalt wervelend Kroatië naar groepswinst na spektakelstuk

Titelverdediger Spanje heeft zijn eerste nederlaag geleden op dit EK. In een wervelend spektakelstuk bezorgde Ivan Perisic Kroatië de volle buit met een late goal: 2-1. De Kroaten mogen zo als groepswinnaar naar de achtste finales.
Heleen

Nog voor de aftrap gegeven werd in Bordeaux waren zowel Spanje als Kroatië al zeker van hun plaats in de knockout-fase. De Spanjaarden waren dat dankzij een 6 op 6 al veel langer, maar de Kroaten kregen het goede nieuws pas een uur voor de match te horen na de ontknoping in groep C (zie p. 21). De inzet was dus groepswinst en het ontlopen van de lastige Italianen in de achtste finales, wat motivatie genoeg was voor beide ploegen om er een bijzonder aangenaam kijkstuk van te maken.

Hoewel het eerste kansje voor de Kroaten was, mocht het rode legioen in de tribunes al na zeven minuten een eerste keer opveren. Na een geweldige aanval, met een eervolle vermelding voor een geniale steekbal van Silva, tikte Morata vanop een metertje zijn derde goal van het tornooi binnen. Kroatië, zonder Mandzukic en de geblesseerde Modric, was niet van slag. Op het kwartier had Rakitic na een blunder van doelman De Gea de gelijkmaker aan de voet, maar zijn stiftertje spatte uiteen op de dwarsligger. De 1-1 kwam er uiteindelijk toch op slag van rust. Ex-Club Brugge-speler Perisic (foto rechts) dolde op links met oudgediende Juanfran, waarna Kalinic zijn voorzet knap in doel devieerde aan de eerste paal. De tweede helft bleef even aangenaam om volgen, met kansen aan beide kanten en een paar warrige fases in het strafschopgebied. Zo claimenden de Kroaten een penalty na een vermeende fout van Ramos op Pjaca, maar ging de bal even later aan de overzijde op de stip. Ramos nam zijn verantwoordelijkheid maar zijn erbarmelijke poging werd gekeerd door Subasic. De match leek af te steven op 1-1, maar in de slotminuten werkte Perisic nog een knappe counter af.

Ondertussen bikkelden Tsjechië en Turkije enkele honderden kilometer naar het noorden in Lens om de derde plaats en de bijhorende kans om alsnog de groepsfase te overleven. In een bitsige eerste helft waren de Tsjechen baas, maar het was Yilmaz die na tien minuten de score opende voor de Turken. Ondanks een kopbal op de paal van Sivok moest Tsjechië met een achterstand de kleedkamer in. Halverwege de tweede helft verdubbelde de Tufan de Turkse voorsprong met een loeihard schot vanop de kleine rechthoek. De Turken vierden feest, maar moeten de resultaten van vandaag afwachten om te weten of ze als een van de vier beste derdes naar de achtste finales mogen.