Personal coach Tess: "Mediteren is heus niet zo moeilijk als het lijkt"

Wie mediteren vooral associeert met zo onbeweeglijk mogelijk naar potsierlijke panfluitmuziek luisteren, moet zijn kennis dringend updaten. «Er is geen wet die voorschrijft dat je voor een geslaagde meditatie minstens twintig minuten alle gedachten moet onderdrukken», legt personal coach Tess van Beurden uit. «Er bestaan honderden vormen van meditatie, de ene al actiever en creatiever dan de andere.» 
door
Mare
Leestijd 1 min.

Over mediteren bestaan ontzettend veel misvattingen. Zo gaan veel mensen ervan uit dat er yogamatten en wierook aan te pas komen, maar niet is minder waar. «Tijdens een meditatiesessie is het vooral belangrijk om je te focussen op het hier en nu. Kijk om je heen en observeer wat er gebeurt, zowel in je omgeving als in je hoofd. Probeer elke gedachte te lezen zoals je dat zou doen met de titel van een film: je registreert wat er staat, maar gaat er verder niet te diep op in», legt stem- en meditatiespecialist Andy Puddicombe uit.

Bewuste observatie

Foto Pexels

Het populaire cliché dat je je gedachten moet onderdrukken, is volgens deze specialist dan ook een flagrante fout en druist in tegen de menselijke natuur. «Het blokkeren van je gedachten is te vergelijken met het tegenhouden van de auto's op de autosnelweg die je observeert: daar komen al snel ongelukken van», verklaart Puddicombe. Probeer in plaats daarvan gewoon te registreren wat er om je heen gebeurt. Gebruik je zintuigen om bewust te ervaren wat je ziet, voelt en ruikt. Zo zal je vanzelf merken dat je eventuele zorgen zich naar de achtergrond verplaatsen.

Actief

Wie geïnteresseerd is in meditatie, moet ook goed beseffen dat je het allemaal niet zo ver moet gaan zoeken. Stel dat je bijvoorbeeld graag kookt en je tijdens het koken helemaal opgaat in het proces, waar je al je concentratie voor nodig hebt. Ook dat is een vorm van mediatie. Hetzelfde geldt voor bepaalde vormen van dansen. Probeer je ogen eens te sluiten en je helemaal te focussen op de muziek: dat valt eveneens onder de noemer meditatie. Je kan zelfs gewoon mediteren vanachter je bureau. Haal een aantal keer diep adem en focus je heel even op waar je bent en hoe je je voelt. Het is daarbij belangrijk om diep door je neus in te ademen, zodat je buik bol komt te staan. Focus je daarbij op het hier en nu.

Mare Hotterbeekx

Sport jij met ons mee? Deel jouw foto's, vragen en tips voor Tess via Instagram onder #MetroFeelGood #FeelFanTesstic. Meer work-outvideo's, health tips en weetjes vind je hier.