Piloten Brussels Airlines starten tweedaagse staking

De piloten van Brussels Airlines houden vandaag en woensdag de vliegtuigen aan de grond. Zo willen ze hun vraag voor een betere verloning en minder werkdruk kracht bijzetten. Oud-staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) is scherp voor de actie.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De stakingen zullen volgens Brussels Airport een impact hebben op 63.000 reizigers. Vandaag zijn 278 vluchten van en naar Brussel gepland en op woensdag 279 met respectievelijk 34.000 en 29.000 geboekte passagiers. De betrokken reizigers kunnen hun vlucht kosteloos omboeken of annuleren.

De piloten van Brussels Airlines leggen het werk neer na een maandenlang conflict met de directie over onder meer pensioenen, lonen en de balans tussen werk en privé. De directie hoopt de piloten vandaag met een nieuw voorstel te kunnen overtuigen.

"Piloten moeten solidair zijn"

"De piloten spelen met vuur", vindt Schouppe. "Ze riskeren hun job niet, maar brengen die van het andere personeel in gevaar. De piloten moeten solidariteit opbrengen met de rest van het personeel."

De CD&V-politicus merkte op dat de eisen van de piloten aanvankelijk enkel financieel waren. Toen daar zware kritiek op kwam van de publieke opinie, hebben ze volgens hem een zekere bocht genomen en wezen ze op de werkdruk. "Maar dat geldt ook voor het cabinepersoneel en het andere personeel van de luchtvaartmaatschappij", stelt Schouppe, die de piloten verwijt vanuit een corporatistische reflex te reageren.