Plaatsen waar je een soa kan oplopen zonder seksueel contact

Als je denkt dat je enkel een soa kan oplopen door seksueel contact, ben je wel heel verkeerd. Het blijft eng om weten dat niet iedereen weet waar en hoe zo'n aandoening je te pakken krijgt.
door
yannick.lequime
Leestijd 2 min.

Velen krijgen slechte informatie over soa's. Niet alleen door seks te hebben kan je er één oplopen, ook zonder seksueel contact kan dat. Hieronder een lijst van de plaatsen en objecten, waarmee je bijna dagelijks in contact komt, die kunnen leiden tot een soa.

1. Lippenstift

Er zijn twee types herpes: simplex type 1 (oraal) en simplex type 2 (genitaal). Beide komen voort uit fysiek contact. Dus iemand met orale herpes kan het virus verspreiden door lippenbalsem in de buurt van een besmet gebied te gebruiken of als ze het kort na orale seks gebruiken. Gelukkig hebben soa's de neiging om niet lang te leven op levenloze objecten. Toch is het aangewezen om lippenstift niet zomaar te delen.

2. Iemands baard

Baarden zijn tegenwoordig in. Het nadeel is wel dat ze een ??broedplaats voor kiemen kunnen zijn, waardoor schimmelinfecties en herpes ontstaan. Ze kunnen zelfs schaamluizen in zich dragen. Een zeer dikke baard kan ook symptomen van een huidprobleem verbergen, wat betekent dat het erg belangrijk is om een ??goede baardhygiëne te handhaven.

3. Een bikini wax krijgen

Je laten ontharen is al niet aangenaam, en dan kan je er nog eens een soa aan overhouden, omdat de persoon die voor de verzorging instaat niet hygiënisch te werk gaat. Onderzoek heeft aangetoond dat het verwijderen van schaamhaar kan leiden tot tekorten in de mucocutane barrière - het membraan van de huid - waardoor het gemakkelijker wordt voor virussen of bacteriën om je lichaam aan te tasten.

4. Een zonnebank

Het ultravioletlicht van een zonnebank kan bacteriën niet doden, maar als je er teveel onder gaat liggen, worden ze zelfs immuun. Veel viezigheden kunnen op een zonnebank blijven liggen zoals, Staphylococcus-bacteriën, fecale bacteriën, het herpesvirus en het humaan papillomavirus (HPV).

5. Een tattoo of piercing laten zetten

Net zoals waxen hangt dit af van de veiligheid en hygiëne van de persoon die het aanbrengt. De naalden kunnen gemakkelijk Hepatitis B of C en HIV dragen, al springen de meeste tattooshops daar voorzichtig mee om.