Populariteit van xtc neemt sterk toe

Het gebruik van illegale drugs, zoals cannabis, daalt algemeen gezien in het uitgaansleven. De populariteit van xtc daarentegen is erg toegenomen. Eén op de vijf bevraagde uitgaanders slikte vorig jaar de partydrug.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Het stereotype beeld uit de jaren negentig van de feestvierder die met vrienden een weekend lang van club tot club rijdt, is verleden tijd. Dat blijkt uit het driejaarlijks uitgaansonderzoek van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD). Jongeren amuseren zich tegenwoordig in de eerste plaats op café. Ze nemen in het algemeen ook minder drugs, al baart de evolutie van het xtc-gebruik wel zorgen.

Xtc zit in de lift

In 2003 had de helft van de bevraagden het afgelopen jaar illegale drugs gebruikt, in 2015 daalde dit tot 40%. Die trend geldt niet voor elke verboden substantie. Zo evolueerde het gebruik van xtc van 19% in 2003 , naar een daling tot één op tien in 2009, en weer naar een piek van 22% in 2015. De verklaring voor de stijging is de slechte reputatie van de drug in 2009, toen er heel wat onzuivere tabletten circuleerden. Sindsdien is de dosis MDMA, de actieve stof van xtc, ook per dosis fors toegenomen.

Bewust van risico's

Een andere verontrustende evolutie is de opkomst van ketamine. Hoewel het aantal gebruikers beperkt blijft tot 5%, is het wel een vervijfvoudiging ten opzichte van 2009. Bij de legale genotsmiddelen staat alcohol afgescheiden op nummer 1. Daar zagen de onderzoekers de opkomst van gevaarlijke trends zoals ‘indrinken' en ‘bingedrinken'.

Om te eindigen op een postieve noot: uitgaanders zijn zich vandaag de dag beter bewust van de risico's en nemen steeds vaker maatregelen om problemen te vermijden. "Het cliché van de achteloos pillenslikkende, blowende en drinkende uitgaander lijkt achterhaald", stelt VAD vast.

Foto Belga / O. Matthys